Raad bezorgd over impasse bij organisatie carnavalsactiviteiten in Salamander

Foto:

‘Al onze inspanningen blijven erop gericht om carnavalsactiviteiten in De Salamander mogelijk te maken. En daarvoor trekken we alle kasten open. Dat kan ik wel zeggen.’ Dat antwoordde wethouder Piet Panis op vragen vanuit de gemeenteraad over de patstelling die inmiddels is ontstaan tussen Stichting Donckhuys en de exploitanten van café De Salamander.

Het rommelt al langere tijd bij de organisatie van de grote carnavalsactiviteiten in Dongen. Onlangs maakte stichting Donckhuys bekend dat ze niet meer wil samenwerken met café De Salamander als het gaat om de grote carnavalsactiviteiten. Donckhuys liet weten dat er ‘een fundamenteel verschil van mening is over de verantwoordelijkheden en de inhoudelijke en financiële randvoorwaarden.’ Gisteren kwam daar nog het bericht van de Verening der Veteranen bij dat insloeg als een bom: voor de eerste keer in 34 jaar hebben de Veteranen besloten het Veteranenbal in 2018 niet door te laten gaan. De reden: de exploitanten van café de Salamander hebben bezwaar ingediend tegen de vergunning die de gemeente voor deze activiteit heeft afgegeven. Dit bezwaar wordt 30 november behandeld. Maar zelfs als het bezwaar wordt afgewezen, kan er nog beroep aangetekend worden. ‘Dit geeft te veel financiële risico’s en onzekerheid en daarom kunnen wij niet verder met de organisatie’, zo laten de Veteranen in een persbericht weten.

De gemeenteraad was toch wel een beetje geschrokken van deze berichten. ‘Ik maak me zorgen over de ontstane situatie , zo liet VVD-woordvoerder Pieter Brooijmans weten. ‘Het verschil van mening blijkt toch behoorlijk groot, in iedergevalveel erger dan we allemaal zouden willen. Wat is er uit het overleg gekomen om de partijen bij elkaar te brengen. Ik maak me zorgen dat bepaalde evenementen niet doorgaan.’ En ook Rob Biesheuvel van de Volkspartij Dongen was enigszins gealarmeerd. ‘Het Veteranenbal gaat niet door, hebben we gehoord. Heeft deze situatie ook nog gevolgen voor de andere acitviteiten?

Wethouder Panis had ook niet echt een oplossing voorhanden. ‘Bij de nieuwbouw van de Cammeleur hebben we de Salamander tijdelijk aangewezen voor de Carnaval. Daar blijven we ons voor inzetten. Het is onze taak om activiteiten en evenementen mogelijk te make. Maar wij zijn geen partij als het gaat om de exploitatie en organisatie. U heeft nu kunnen lezen dat ze daar niet uitgekomen zijn. Wat de gevolgen zijn? Ik heb begrepen dat Donckhuys de komende dagen alle consequenties op een rijtje gaat zetten. Na het weekend word ik daar verder over geïnformeerd. Nogmaals, we blijven alles op alles zetten om Carnaval in de Salamander mogelijk te maken.’

Door: Bernadette Klerx

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen