Red het wandkleed Scheppingsverhaal

Foto:

De wijkraad West 1 is op zoek naar een goede plaats voor het indrukwekkende wandkleed waarop het scheppingsverhaal is uitgebeeld. Het kleed hangt in een ruimte van de voormalige Pauluskerk, waar nu Amarant is gevestigd. Daar is het op bepaalde uren openbaar te bezichtigen. Het wandkleed heeft een bijzondere betekenis voor de wijk west 1, want het is rond 1976/1977 gemaakt door vrouwen uit de wijk onder leiding van Broeder Amator, die tekende voor het ontwerp.

Op 23 juli was er voor de laatste keer een drukbezochte Broederpadwandeling waarin dit kleed te bewonderen was. Amarant heeft de ruimte namelijk voor zichzelf nodig. De zorginstelling begint in september met een verbouwing van het pand. Er wordt een extra verdieping met verblijfsruimte gemaakt voor mensen die zorg en begeleiding nodig hebben. Dat betekent dat er onvoldoende ruimte overblijft voor een goede presentatie van het grote wandkleed. Want ruimte, dat is het probleem. Het wandkleed heeft namelijk een afmeting van 10 x 4,5 meter.

Gesprekken tussen parochie Laurentius (de eigenaar van het wandkleed), Amarant, wijkraad, heemkundekring De Heerlyckheit Dongen en gemeente om een nieuwe representatieve plek voor het kleed te vinden, hebben helaas nog niets opgeleverd. De Cammeleur bleek al snel geen optie, want overleg met de projectmanager heeft geleerd dat het wandkleed qua afmeting niet gaat passen in de Cammeleur. De gemeente klopte vervolgens aan bij de Volckaert. Maar ook hier was de grootte en de omvang van het kleed een struikelblok. De zoektocht naar andere geschikte locaties heeft tot op heden ook nog geen resultaat gehad. Pogingen van het bestuur van de Laurentiusparochie om binnen het bisdom een passende ruimte of accommodatie voor het wandkleed te vinden, hebben ook niets opgeleverd.

Een bestaan in de vergetelheid dreigt nu voor het wandkleed, en dat zou heel jammer zijn. Het wandkleed is niet alleen heel fraai gemaakt , het vertegenwoordigt ook een band met het religieuze verleden en een deel van de geschiedenis van de wijk west 1. Het staat symbool voor onderlinge samenwerking door de indrukwekkende hoeveelheid mensen die aan het kleed hebben gewerkt. Het wandkleed ligt nu opgerold bij Amarant, maar daar kan het uiteraard niet lang blijven. Als er geen oplossing komt, verdwijnt het kleed uit Dongen en wordt het in een depot van het bisdom opgeslagen. En dat is erg jammer, want het hoort bij Dongen.

Wie helpt de wijkraad aan een goede locatie, waar dit imposante kunstwerk in volle glorie tot zijn recht komt en waar het voor iedereen zichtbaar kan blijven?

Voor meer informatie of tips kunt u contact opnemen met Mari Groenendaal: 0162-321822 of via [email protected]

Door: Bernadette Klerx

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen