Daling aantal lopende WW-uitkeringen, ook in Noord-Brabant

Foto: CC0/Public Domain

Het aantal lopende WW-uitkeringen blijft zowel in Noord-Brabant als op nationaal niveau dalen. In vergelijking met vorig jaar ligt het aantal uitgekeerde uitkeringen 17% lager. De daling deed zich voor bij alle opleidingsniveaus. In Dongen daalde het aantal WW-uitkeringen met maar liefst 20,7% ten opzichte van vorig jaar.

WW-uitkeringen 17% lager dan vorig jaar

Nu de economie op volle toeren draait, blijft het aantal lopende WW-uitkeringen dalen. In juni 2017 werden in de provincie Noord-Brabant 57.662 WW-uitkeringen uitgekeerd. Dit was 3% minder dan een maand geleden en 17% minder dan een jaar geleden. Ook landelijk is de trend dat het aantal WW-uitkeringen blijft dalen. Het aantal lopende WW-uitkeringen in Nederland bedroeg in juni 2017 in totaal 372.246 en was daarmee 4% lager dan in mei 2017 en 15% lager dan in juni 2016. Het WW-percentage in juni 2017 was in Noord-Brabant 4,3%, wat een fractie hoger is dan het landelijke WW-percentage van 4,2% in dezelfde maand.

Daling WW-uitkeringen bij alle opleidingsniveaus

Het aantal WW-uitkeringen daalt in Noord-Brabant voor alle opleidingsniveaus, zowel voor mensen met een startkwalificatie als voor mensen die daarover niet beschikken, zie ook afbeelding 1. UWV uitte in haar Arbeidsmarktanalyse 20171 haar zorgen over deze laatste groep, die alleen basisonderwijs heeft gevolgd, of een opleiding op vmbo- of maximaal mboniveau 1 heeft afgerond. Laagopgeleiden hebben een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt. Ze zijn vaker werkloos dan middelbaar en hoger opgeleiden en lopen ook een groter risico om, als een baan hebben, deze weer te verliezen.

Eén op drie mensen geen startkwalificatie

Het aantal laagopgeleiden met een WW-uitkering in Noord-Brabant daalde het afgelopen jaar met meer dan een kwart (-26%), maar nog altijd één op de drie WW-gerechtigden beschikt niet over een startkwalificatie (32%). Dit maakt het zoeken naar werk niet eenvoudig, omdat veel banen op lager en elementair beroepsniveau verdwijnen. Bij werk op lager en elementair niveau kan gedacht worden aan bijvoorbeeld schoonmaker, winkelassistent, productiemedewerker, magazijnmedewerker en kantoorassistent.

Kansen voor laagopgeleiden

Geen of nauwelijks opleiding betekent echter niet dat er geen kansen zijn op werk. Vooral de techniek (bouw) en de logistiek bieden mogelijkheden. WW-gerechtigden die in deze richtingen werk zoeken vinden sneller een baan en hebben minder concurrentie van andere werkzoekenden. Ook de agrarische sector biedt kansen, alhoewel dit vaak seizoensarbeid betreft. Voor laagopgeleide WW’ers die werk zoeken in de administratie zijn de perspectieven minder rooskleurig. In deze sector is veel concurrentie en zijn veel banen verdwenen door automatisering en digitalisering. Het is daarom zinvol om te kijken naar werk in andere

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen