Hoge Ham 104 wordt centraal punt voor vragen over werk, inkomen en zorg

Foto: Jan Stads/Pix4Profs

Dongenaren met vragen over werk, inkomen en zorg kunnen binnenkort terecht op het pand Hoge Ham 104, tegenover de Rabobank. Daar gaat het sociaal team (zie foto boven) zich vestigen. Nu moeten inwoners met vragen over deze onderwerpen nog naar het gemeentehuis. Maar dat was voor veel mensen een te hoge drempel.

De gemeente vindt het belangrijk dat mensen met vragen op het gebied van zorg, werk en inkomen dat kunnen doen op één centrale plek waar ze zich thuis voelen en waar ze zich gehoord voelen. Veel buurgemeenten hebben ook al voor deze vorm gekozen.  Om het pand geschikt te maken voor de nieuwe functie is eenmalig een bedrag van maximaal
€ 135.000 nodig. Dat kan betaald worden uit de reserve van het ‘sociaal domein’, want daar zit ruim 1 miljoen in.

Centrale ligging
De keuze voor het pand Hoge Ham 104 is ingegeven door de centrale ligging en goede parkeervoorzienignen in de directe omgeving. Bovendien hoeft het maar beperkt verbouwd te worden. Het pand waar nu de bibliotheek is gevestigd was aanvankelijk ook in beeld, maar op dit moment worden verschillende scenario’s uitgewerkt voor de toekomstige bestemming van dit pand. Een definitieve keuze voor een nieuwe bestemming duurt nog wel enkele jaren en zo lang wil de gemeente niet wachten.

Gastvrijheid
Sinds 2015 is de gemeente verantwoordelijk voor de uitvoering van de Jeugdhulp, Wmo en Participatiewet. In die 1,5 jaar is is uit gespreken met de Wmo-adviesraad, de Participatieraad en uit feedback van burgers naar voren gekkomen dat er behoefte is aan één centraal punt waar inwoners met hun (hulp)vragen terecht kunnen. En dat gaat dus nu gebeuren.

Toegankelijkheid en gastvrijheid staan hoog in het vaandel. Het pand wordt zo ingericht dat mensen op een gastvrije, laagdrempelige manier worden ontvangen. Daarom zal er tijdens kantooruren een gastvrouw/gastheer aanwezig zijn. Dat gebeurt in samenwerking met Dongen Werkt !. Ook wordt nog nagedacht over de meest ideale openingstijden.
Bezoekers kunnen in gesprek gaan met zorgprofessionals en leden van het sociaal team en backoffice WIZ. Er komen ook semi-open of besloten ruimtes omeen gesprek te voeren, want veel mensen hadden het gevoel dat op het gemeentehuis de anonimiteit ontbrak.

Informatiebijeenkomst
Naast het eenmalige bedrag van € 135.000 komen er straks nog huur- en gebruikslasten bij. Die kunnen betaald worden uit het geld dat beschikbaar is voor het sociale domein. Een van de zorgpartners van de gemeente gaat zich straks ook vestigen in Hohe Ham 104 en die betaalt dan ook mee aan de huur. Omwonenden worden zo snel mogelijk geïnformeerd over deze ontwikkeling en in september komt er een informatiebijeenkomst.

Door: Bernadette Klerx

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen