Wijkraad Beljaart niet eens met nieuwe locatie VV Dongen

Foto: PvH Vastgoed

In een brief aan de gemeenteraad laat Wijkraad Beljaart weten niet in te kunnen stemmen met het voorstel om VV Dongen te verplaatsen van Sportpark De Biezen naar de Beljaartlaan. Een groot deel van de bewoners van De Beljaart is volgens de brief  tegen dit plan.

De wijkraad uit in de brief haar bedenkingen tegen de besluitvorming zoals die onlangs bij vv Dongen plaatsvond. Daarnaast betoogt men in de brief dat het plan in strijd is met de structuurvisie 2020 waarin de gemeente het karakter van de wijk Beljaart omschrijft als ‘dorps,  ingetogenheid en samenhang. De buurt straalt rust en eenvoud uit met een groen karakter.’ Een sportpark van een voetbalvereniging met hoge ambities op landelijk niveau sluit hier volgens de wijkraad  niet op aan. Verder zet de wijkraad  vraagtekens bij de projectontwikkelaar wiens plan de voorkeur van de clubleden kreeg.

Hieronder  de volledige brief

Aan de leden van de Gemeenteraad

Geachte Raad,

Op 13 juli beslist u over de verplaatsing van Sportpark De Biezen VV Dongen naar de voorkeurslocatie aan de Beljaartlaan. Naar aanleiding van de informatiebrief van 14 juni heeft een klein comité van de wijkraad op 18 juni een eerste vergadering gehad over dit onderwerp. Ook zijn leden van de wijkraad bij de raadsinformatieavond en bij de bewonersavond aanwezig geweest. Op dinsdag 27 juni heeft de wijkraad een extra openbare vergadering ingelast om met de bewoners van De Beljaart over dit onderwerp te praten.

Wijkraad De Beljaart kan niet instemmen met het voorstel om Sportpark De Biezen VV Dongen te verplaatsen naar de Beljaartlaan, omdat een groot deel van de bewoners van De Beljaart tegen dit plan is. Hieronder wordt ons standpunt nader toegelicht.

Besluitvorming VV Dongen
Stemming VV Dongen Het overgrote deel van de aanwezige leden en ouders van minderjarige leden heeft tijdens de vergadering van VV Dongen gestemd voor verplaatsing van Sportpark De Biezen VV Dongen. Gerelateerd aan het totaal aantal leden van VV Dongen is dit echter een grote minderheid. Daarbij moet worden opgemerkt dat tijdens deze vergadering de leden niet hebben gekozen voor de locatie aan de Beljaartlaan; deze locatie was tenslotte al bepaald door het bestuur van VV Dongen.

Verhoging exploitatiekosten
Een belangrijk uitgangspunt is dat de exploitatiekosten van het nieuwe sportpark gelijk moeten blijven. De omvang van het nieuwe sportpark en de opstallen is veel groter dan het huidige sportpark; dan zullen de exploitatiekosten logischerwijs ook hoger zijn. Dit moeten de leden uiteindelijk gaan betalen, hetgeen strijdig is met het door VV Dongen opgestelde plan van eisen.

Eisenpakket VV Dongen
VV Dongen heeft hoge eisen (geen wensen) gesteld aan het nieuwe sportpark. Zelfs hogere eisen dan waar een sportpark aan moet voldoen conform de huidige KNVB-normen. Denk hierbij aan de bovenmatige verlichtingseisen, dopingruimtes, etc. Dit is onnodig en zal nadelig zijn voor de exploitatiekosten van VV Dongen.

Beslispunten VV Dongen
Alle varianten voldeden aan de uitgangspunten, of zouden kunnen voldoen aan de uitgangspunten van VV Dongen. De enige overweging om de locatie aan de Beljaartlaan als voorkeurslocatie aan te duiden is de ligging tegen een woonwijk. Bij deze overweging is VV Dongen voorbijgegaan aan het feit dat in een woonwijk mensen wonen die overlast kunnen ondervinden van een nieuw sportpark. De enige aanvulling die PvH de vereniging geeft is een toezegging van € 400.000 als men voor zijn plan kiest. Derhalve stellen wij dat de vereniging haar besluitvorming op deze laatste aanvulling heeft gedaan en derhalve trekken wij de besluitvorming in dit proces zeer in twijfel.

Veiligheid kinderen
Het argument dat kinderen veilig van- en naar het sportpark moeten kunnen fietsen is ook bij de Beljaartlaan een behoorlijk issue. Door de reeds bestaande infrastructuur wordt het moeilijk om dit te garanderen. Allereerst natuurlijk de Beljaartlaan zelf, waarbij een veilige verkeerssituatie gecreëerd zal moeten gaan worden. Daarnaast is er ook een issue met de sociale veiligheid. Het fietspad langs de Beljaartlaan is grotendeels gelegen langs de achterkanten van de woningen en wordt daarmee afgeschermd met schuttingen en hagen. Aan de andere kant van de Beljaartlaan is nu de geluidswal ingetekend waardoor de kinderen opgesloten tussen twee blinde muren door moeten fietsen waardoor er van enige sociale veiligheid geen sprake is. In beide andere plannen die gepresenteerd werden is nog geen bestaande infrastructuur, waardoor deze volledig op het gebied van verkeersveiligheid en sociale veiligheid ingericht zou kunnen worden.

Ruimtelijk

Unique Selling point
De Beljaart is een jonge wijk, gelegen aan de rand van Dongen en direct grenzend aan het open agrarisch buitengebied. Veel bewoners zijn juist in De Beljaart gaan wonen vanwege het uitzicht op- en de openheid van het omliggend agrarisch landschap. Binnen de woonwijk is veel dynamiek, direct daarbuiten kunnen de bewoners genieten van de rust en natuur. Dit unique selling point van de wijk gaat grotendeels verloren als hier een nieuw sportpark wordt ontwikkeld.

Visiedocument beeldkwaliteit ‘De Beljaart’, november 2014
De door de gemeente aangestelde supervisor benoemt in dit stuk nadrukkelijk randvoorwaarden waaraan de inrichting van de wijk dient te voldoen, Dorps karakter, ingetogenheid en samenhang. De buurt straalt rust en eenvoud uit met een groen karakter. Een sportpark van een voetbalvereniging met hoge ambities op landelijk niveau sluit hier niet op aan.

Structuurvisie 2020
Het verplaatsen van Sportpark De Biezen VV Dongen naar de locatie aan de Beljaartlaan is tevens in strijd met de gemeentelijke Structuurvisie 2020.

Lichtvervuiling
Het kassencomplex aan de Klein Dongenseweg heeft destijds voorzieningen getroffen om lichtvervuiling en lichtverstoring te beperken. Door de komst van een sportpark, met verlichting, worden deze investeringen teniet gedaan.

Budgetneutraal
Op de huidige locatie van het sportpark De Biezen wil PvH 180 woningen realiseren. Dit is 50 woningen meer dan de andere twee projectontwikkelaars voorstelden (die stelden 130 voor.) Dit betekent een grote belasting op het wooncontingent binnen de gemeente Dongen (inclusief de omliggende kernen) waardoor de gemeente elders minder woningbouw kan realiseren. Dit zal bijvoorbeeld een negatief effect hebben op de woningbouwontwikkeling aan de Noorderlaan, waarin de gemeente zelf een grondpositie heeft. Doordat de gemeente zelf 50 kavels minder kan verkopen ten opzichte van de twee andere voorgestelde projecten, heeft dit direct negatieve gevolgen voor de financiën van de gemeente. Derhalve kan gesteld worden dat het plan voor de Beljaartlaan NIET budgetneutraal kan worden uitgevoerd.

Infrastructuur Beljaartlaan
De Beljaartlaan is een ontsluitingsweg van de wijk De Beljaart en is niet voorzien op de ontsluiting van een sportpark. Een deel van de Beljaartlaan moet juist worden voorzien van een stiller asfalt, om nieuwe woningbouw van fase 4 mogelijk te maken. Hierbij is geen rekening gehouden met de extra verkeersbewegingen van een sportpark.

Integriteit

PvH onderdeel Businessclub VV Dongen
De beoogde projectontwikkelaar waar het bestuur van VV Dongen haar voorkeur voor heeft uitgesproken, is nauw betrokken bij de bedrijfsvoering van VV Dongen. De heer Van Heteren maakt actief onderdeel uit van de Business Club Commissie van VV Dongen. Hierdoor kan op zijn minst worden betwist of de keuze voor de voorkeursvariant door het bestuur van VV Dongen wel integer te noemen is.

Financiële draagkracht PvH Vastgoed
Gebleken is dat de beoogde projectontwikkelaar PvH Vastgoed zelf geen voldoende financiële draagkracht heeft om een dergelijk project te kunnen ontwikkelen. Hierdoor zal PvH Vastgoed naar verwachting zelf geen bank- of concerngarantie verkrijgen en is ze afhankelijk van externe investeerders. Dit betekent een groot –maatschappelijk- risico voor de gemeente Dongen en voor VV Dongen. Gezien het debacle van het collectieve warmtepompensysteem in de Beljaart, hetgeen de gemeenschap van Dongen veel geld gekost heeft, willen we u met klem verzoeken een dergelijk nieuw debacle voor de gemeenschap van Dongen te voorkomen.

Referentieprojecten
PvH Vastgoed heeft geen referentieprojecten en is volgens de Kamer van Koophandel niet ‘actief’. Naar verwachting kan PvH Vastgoed niet de verantwoordelijkheid van een dergelijke omvangrijk project dragen.

Wijze van Aanbesteding
De wijkraad trekt de wijze van aanbesteding van dit project zeer in twijfel. De wijkraad is van mening dat de gemeente verplicht is zich te houden aan de aanbestedingswet. De gemeente heeft namelijk in haar woningbeleid eisen gesteld betreffende het woningprogramma. Hierdoor kan worden gesteld dat de gemeente een project aanbesteed en zal ze simpelweg moeten handelen conform de aanbestedingsregels. Door dit project 1 op 1 aan een projectontwikkelaar toe te wijzen overtreedt de gemeente de aanbestedingsregels. Derhalve zijn wij van mening dat dit project via de daarvoor geldende richtlijnen aanbesteed dient te worden, waarbij iedere partij en iedere locatie door de gemeente zal moeten worden beoordeeld. Gezien het eerdere debacle met warmtepompvoorzieningen in de wijk de Beljaart kunnen wij ons voorstellen dat de gemeente aanvullende eisen zou kunnen stellen zoals dat de projectontwikkelaar aan moet kunnen tonen dat hij in de afgelopen vijf jaar ervaring heeft opgedaan met projecten van gelijke aard en omvang. Uit onze research is gebleken dat dit bij PvH niet het geval is.

Tot slot erkent de Wijkraad De Beljaart dat de huidige faciliteiten van VV Dongen niet meer voldoen en wenst VV Dongen een prachtig nieuw sportpark toe, maar is van mening dat er betere alternatieve locaties zijn in de gemeente Dongen.

Namens wijkraad De Beljaart, met vriendelijke groet,
Bob van der Meer

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen