Van zak naar bak: afvalinzameling nieuwe stijl is succes

Foto:

De overgang ‘van zak naar bak’ is een goede zet geweest. Dat concludeert het College van B&W na een jaar inzamelen ‘nieuwe stijl’. Dat houdt in dat de zak heeft plaatsgemaakt voor de bak en dat er maar een keer per twee weken ingezameld wordt in plaats van elke week.

De Dongenaar is door de drie bakken veel beter geen scheiden en dat heeft al zijn vruchten afgeworpen. In 2016 is het aanbod van huishoudelijk restafval fors gedaald. Ruim 607.000 kilo minder dan in 2015. Ook het aanbod Groente, fruit- en tuinafval (GFT) is in 2016 fors gedaald: ruim 378.000 kilo minder. Het aanbod oud papier is door de inzameling in een bak fors toegenomen ( ruim 189.000 kilo meer) en dat heeft weer voordelen voor de verenigingen, die hier een aardig zakcentje mee verdienen.

Minder afval, meer grondstof
Sinds de bak de zak uit het straatbeeld heeft verjaagd, is er geen zwerfafval meer als gevolg van kapotte zakken. En er wordt gewoon beter gescheiden: in het oude systeem verdwenen nog te veel bruikbare materialen in de zakken. En dat is jammer, want veel afval kan nog verwerkt worden tot grondstof en hoeft dus niet te worden verbrand. Dat is beter voor het milieu en het bespaart kosten.

De nieuwe manier van afvalinzameling heeft ook zijn voordelen voor de medewerkers van de ophaaldienst. Die hoeven minder te tillen. En ook de vrijwilligers van de verenigingen die het oud papier ophalen, zijn blij. Het gebruik van de container bevalt een stuk beter dan de dozen en samengebonden stapels oud papier die langs de ophaalroute stonden. Op een paar kleine aanloopproblemen na functioneren de ondergrondse containers nu ook goed. Er moeten er nog wel een paar geplaatst worden. Dit heeft te maken met vertraging in de bouwuitvoering.  Sinds kort is de gemeente ook gestart met het inzamelen van PMD-afval. De resultaten daarvan moeten nog geëvalueerd worden.

Ambitieus
Met de nieuwe manier van inzamelen is een goede stap gezet op de weg naar vermindering van de afvalstroom. Het Rijksbeleid is wat dat betreft zonder meer ambitieus te noemen. Het Rijk wil dat gemeenten de afvalstroom terugbrengen naar maximaal 100 kilo restafval per inwoner per jaar in 2020 tot maximaal 30 kilo per inwoner per jaar in 2025.

Pasjes
Of dat in Dongen ook haalbaar is, durfde wethouder Ad van Beek niet te garanderen. ‘Ik zie wel dat ze dat in andere gemeenten gemakkelijk halen, maar ik durf het nu vanavond niet te garanderen’, antwoordde hij op vragen van Volkspartij Dongen-raadslid Frits Klijs. ‘ We hebben nog een hele weg te gaan. Dit jaar wil ik eigenlijk nog een pasjessysteem rond hebben, maar dat heeft enige tijd nodig’. De wethouder benadrukte nog eens dat het pasjessysteem niet bedoeld is om mensen te controleren, maar onder meer om te voorkomen dat inwoners uit andere gemeenten in Dongen hun afval dumpen.

Door: Bernadette Klerx

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen