Bloedstollend misdaadepos bij Cinemaclub Dongen

Foto:

Maandag 23 januari vertoont Cinemaclub Dongen de film “El clan” in het theater De Volckaert.

Tijdens de zogenaamde Vuile Oorlog in Argentinië was Arquímedes Puccio (Guillermo Francella) belast met het laten verdwijnen van talloze tegenstanders van het Videla-regime, maar als in 1983 de democratie wordt ingevoerd is er geen plaats meer voor zijn specifieke skills. Werkeloos thuis zitten is geen optie, dus Puccio gaat weer doen waar hij goed in is: mensen ontvoeren, dit keer voor geld en met hulp van zijn zoons.

El Clan vertelt dit ongelofelijke, waar gebeurde verhaal met het soort flair dat overduidelijk afgekeken is van gangsterfilms als Goodfellas. Net als in Scorsese’s klassieker worden de alledaagse beslommeringen van de familie lijnrecht tegenover hun gewetenloze misdaden gezet, dat alles begeleid door een soundtrack vol rockklassiekers. De familie is in de film een minidictatuur: meedoen, wegkijken of vluchten – dat zijn de opties voor Puccio’s echtgenote en kinderen. Hoofdpersoon Arquimedes is een manipulatief en sinister persoon met psychopathisch trekjes, maar ook een standvastige, onderlinge loyaliteit predikende vader; het gezin voor alles. Een heerser die weet wanneer hij een schouderklopje moet uitdelen, of een bundeltje bankbiljetten.

Dat de getoonde werkelijkheid niet fictief is, wordt benadrukt met historisch journaalbeeld. Kantelmomenten uit de Argentijnse realiteit flitsen voorbij op de televisie: de verloren Falklandoorlog, de militaire top die de macht afstaat, de transitie naar democratie. Verontrustender nog dan de Pucciogruwelen, zijn de schimmige bewegingen van de politiediensten op de achtergrond in El Clan; de meerderen die Arquímedes’ eerdere misdaden verordonneerden, en gewoon in het zadel bleven zitten. De Puccio’s kwamen niet uit het niets.

Aanvang voorstelling 20.00 uur, zaal open vanaf 19.30 uur. Losse verkoop € 6,50 (CJP/CKV€ 5,00) of voor de echte liefhebber: door het kopen van een 10-voorstellingenkaart voor € 50,00 wordt men tevens lid van de cinemaclub.

Volg ons programma: www.cinemaclubdongen.nl

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen