Fatih Kamaci: groot geworden bij VV Dongen

Foto: Beeldcitaat Youtube

Hij kwam als 19-jarig broekie van RKC naar VV Dongen. Niemand kende hem, maar na vijf jaar gespeeld te hebben bij de Kanaries kende iedereen hem: Fatih Kamaci. De aanvallende middenvelder verdiende in zijn tijd bij Dongen een transfer naar het betaald voetbal, toch mist hij zijn oude cluppie nog wel. “De warmte bij VV Dongen is iets dat ik nooit meer vergeet.”

Het is niet veel voetballers gelukt: de stap van een Hoofdklasser naar een betaald voetbal organisatie. Kamaci lukte het wel. Afgelopen weekend scoorde hij nog de 0-1 voor FC Oss tegen De Graafschap. “Ik moet veel meer gaan scoren”, zegt Kamaci. Hij scoorde tot dusver drie doelpunten, en dat aantal moet omhoog. “FC Oss is niet mijn plafond. Dat zeggen de mensen om mij heen en dat weet ik van mezelf. Extra doelpunten zouden wel lekker zijn. Ik hoop nog op een eredivisieclub of een mooi avontuur in het buitenland.” Dat buitenlandse avontuur had Kamaci al kunnen hebben. “Afgelopen zomer kon ik naar het Midden-Oosten, maar ondanks dat het financieel natuurlijk heel aantrekkelijk was, heb ik het niet gedaan. Geld is niet alles en er is meer dan alleen voetbal. Ik heb een zoontje en ik kan hem niet zijn jeugd geven als hij 18 is, hij moet nu genieten.”

Genoten
Over zijn tijd bij VV Dongen is Kamaci heel uitgesproken. “Ik heb daar genoten. Niet meer en niet minder.” De middenvelder van Oss vertelt dat hij nooit de druk voelde om echt te presteren bij de amateurclub. “Of je nu won of verloor, na afloop was het altijd gezellig. Na de wedstrijd ging je toch de kantine in en pakte je samen met de supporters een biertje. De warmte bij VV Dongen is iets dat ik nooit meer vergeet.” Ook de prestaties van VV Dongen zorgden ervoor dat Kamaci heeft genoten. “Ik kwam het eerste jaar daar binnen en we werden meteen kampioen in de Eerste Klasse. Ook in de andere seizoenen wonnen we veel, jammer genoeg zijn we toen niet gepromoveerd.”

atih3

Turkije
Het had niet veel gescheeld of Kamaci had nooit bij Dongen gespeeld. “Een profclub uit Turkije bood me een contract voor drie jaar aan nadat ik geen contract meer kreeg bij RKC. Alles was geregeld, maar op het laatste moment werd de trainer die me wilde hebben, ontslagen bij de club.” Opnieuw een tegenslag voor de nog jonge Kamaci. “De trainer van Dongen kende me niet eens, maar ik werd gehaald omdat ik van RKC kwam. De mensen van VV Dongen hadden eigenlijk geen verwachtingen van mij. Ik moest het laten zien. In mijn eerste oefenwedstrijd scoorde ik drie keer en gaf ik twee assists, toen heb ik al wel laten zien wat ik kon.”

FC Oss
Al vanaf het begin voelde Kamaci de warmte van VV Dongen. “Ik werd daar echt top opgevangen. Dat verdient waardering en daarom heb ik ook nooit voor een andere amateurclub gespeeld.” De 27-jarige middenvelder kreeg in zijn tijd bij Dongen genoeg aanbiedingen om bij andere clubs te spelen. Maar hij wachtte op het aanbod dat hij niet kon afslaan: een club uit het betaalde voetbal. “Dat was een jongensdroom. Er kwamen wel aanbiedingen van Willem ll en Helmond Sport, maar dat was op amateurbasis en dat wilde ik niet. Er moet namelijk ook brood op de plank komen. Aan het einde van de zomer kwam dan toch de langverwachte club. “Ik speelde mee met het ‘Klasbakken team’ van het Brabants Dagblad. We speelden tegen Willem ll en na die wedstrijd werd ik gebeld door de directeur van FC Oss. Hij nodigde me uit om een stageweek te komen afwerken.” Kamaci ging in op de uitnodiging en mocht ook meedoen in twee oefenwedstrijden. Na de stageweek moest Kamaci op gesprek komen bij de directeur. “Hij zei meteen dat hij het kort wilde houden en vertelde me dat ik het verdiend had”, zegt Kamaci. “Ongelooflijk, ik kon bijna huilen van geluk.”

Prestaties VV Dongen
VV Dongen heeft na het vertrek van de publiekslieveling niet stil gezeten. De club werd vorig seizoen kampioen in de Hoofdklasse en staat nu na 16 wedstijden op plek 2 (!) in de Derde Divisie. De middenvelder van FC Oss heeft maar één woord voor de prestaties van zijn oude club: respect. “Ik had het helemaal niet verwacht. Dongen is een club die niet veel spelers koopt. De jongens komen uit de eigen jeugd of ze melden zich aan bij de club. Ik denk dat dat de kracht is van Dongen. Het is altijd een team, dat was in mijn tijd ook zo, we deden alles samen. Heel veel amateurclubs kunnen leren van Dongen.” Waar ligt de top van VV Dongen? Kamaci zou het niet weten. “Waarom zou Dongen niet nog hoger kunnen spelen? Ze verbazen me nu, laat ze me nog maar meer verbazen. Het is bijzonder hoe ze presteren.”

door: Job Willemse

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen