Oranjeparkfestival blijft voorlopig in park Vredeoord

Foto:

Het Oranjeparfestival mag voorlopig gewoon in park Vredeoord blijven; het festival wordt pas verplaatst als er een nieuwe locatie wordt gevonden die dezelfde sfeer en ambiance heeft als Park Vredeoord. Die toezegging deed wethouder Ad van Beek op vragen van de Volkspartij Dongen over dit onderwerp.

Vorige week ontstond nogal wat commotie tijdens een informatieavond over de nieuwe visie van Park Vredeoord en het Wilhelminaplein. Deze gaan samen het groene hart van Dongen vormen, waarbij het Wilheminaplein voor grote evenementen wordt gebruikt en Park Vredeoord voor kleinschalige evenementen. Het Oranjecomité liet via voorzitter Mark van den Broek in een emotioneel betoog weten hier fel op tegen te zijn. ‘De ziel wordt uit het festival gehaald. Dit festival hoort in Vredeoord thuis vanwege het intieme karakter en de sfeer’.

Geschrokken
De politieke partijen reageerden geschrokken, net als overigens wethouder Ad van Beek. ‘Die stevige reactie verraste ons ook. Ik kan u zeggen dat de hele voorbereiding een intensief traject is geweest. Ook het Oranjecomité was daarbij betrokken. Wij wisten dat ze bezwaren hadden, maar wij dachten dat we er samen uit waren. Zo’n reactie hadden wij niet verwacht, maar het is natuurlijk hun goed recht om hun gevoelens te uiten’. De keuze voor het Wilheminaplein als plaats voor grote evenementen heeft te maken met de wens om het historische karakter van park Vrededoord beter te waarborgen en schade aan bomen en openbaar groen te voorkomen.

Kwetsbaar
‘Het blijft lastig om dit op een bevredigende manier op te lossen, Het park is kwetsbaar en bij het laatste Oranjeparkfestival ongelooflijk beschadigd. Maar we snappen dat Vredeoord de sfeervolle ambiance heeft waar mensen elkaar graag ontmoeten tijdens Koningsdag. Het Wilhelminaplein heeft dat nu nog niet.

Cryptisch
Samen met het Oranjecomité gaat de gemeente wel kijken naar ‘een minder kwetsbare plek in het park ’voor het Hoofdpodium voor de komende jaren. En daar was René Jansen van de Volkspartij niet helemaal gerust op. ‘Dit is een beetje een cryptisch antwoord. Waar zou die plek dan moeten zijn, want zo groot is het park niet. U bedoelt toch wel echt park Vredeoord?, zo vroeg het raadslid bezorgd.

Draagvlak
Wethouder Van Beek kon daar volmondig ‘ja’op zeggen. Het park wordt in de nieuwe visie een stuk groter, er komt een andere wegenstructuur met voet- en fietspaden en het wordt ook anders ingericht’, zo legde de wethouder uit. We gaan kijken naar een plek waarmee het Oranjecomité tevreden is en die tevens rekening houdt met de kwetsbaarheid van het park. Het wordt in ieder geval een oplossing die draagvlak heeft’, zo beloofde de wethouder.

door: Bernadette Klerx

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen