Raad wil meer duidelijkheid in begroting

Foto: Jan Stads / Pix4Profs

In de begroting voor 2018 moet het College meer inzicht en duidelijkheid geven over wat ze nu precies wil bereiken, op welke termijn en met welk resultaat. Het Democratisch Podium heeft de raad ervan kunnen overtuigen dat de huidige begroting te weinig concreet is.

‘Daardoor heeft de raad te weinig mogelijkheden om bij te sturen en te controleren’, legde DP-woordvoerder Martin Montens uit. ‘Als er wordt gezegd dat de klanttevredenheid zal toenemen, heb ik daar niet zoveel aan; ik wil weten met hoeveel procent die klanttevredenheid toeneemt en op welke termijn dat gerealiseerd moet zijn’ zo gaf hij met een voorbeeld aan.

Doorn in het oog
martin1Het strakker formuleren van de doelstellingen en uitkomsten was één onderdeel van een groter aantal maatregelen die het Democratisch Podium had voorgesteld om de controlerende en sturende taak van de gemeenteraad in ere te herstellen. Want die is volgens het DP flink uitgehold. Het is het DP al langer een doorn in het oog, dat de gemeenteraad veel te weinig grip heeft op de financiën. De partij laat dan ook geen mogelijkheid onbenut om dit aan de orde te stellen. Montens vond echter alleen gehoor bij het CDA en de Lijst Breugelmans, die een soortgelijke motie had ingediend.

De andere partijen zagen het allemaal niet zo zwaar in . ‘U wilt het allemaal gedetailleerder, maar krijgt u daardoor ook meer inzicht? Wij moeten sturen op hoofdlijnen, en als raad hebben wij genoeg mogelijkheden om informatie in te winnen’vond Volkspartij Dongen-woordvoerder Gert-Jan van Broekhoven.  ‘Wij vinden het prima zo’, liet VVD-voorman Pieter Brooijmans weten. ‘Als we dieper op onderwerpen in willen gaan, dan hebben we voldoende mogelijkheden. Wij moeten kaders stellen en het College komt dan vervolgens naar ons toe met voorstellen. Daar kunnen we dan allemaal onze mening over geven’.

Wethouder Ad van Beek:’De gemeenteraad gaat hiermee op de stoel van het College zitten en dat is niet de bedoeling. Het Democratisch Podium is bang dat wij zomaar wat gaan schuiven met budgetten, maar dat hebben we nog nooit gedaan en dat is ook niet onze bedoeling. Als we gaan schuiven met budgetten, komen we altijd netjes met een voorstel naar de raad toe’.

Uitdunnen
Met de gedachte ‘beter iets binnenhalen dan niets’, koos het Democratisch Podium ervoor om zijn motie flink uit te dunnen en te beperken tot het onderdeel ‘duidelijker formuleren’. Daar kon de rest van de raad zich wel in vinden. Alleen voor Mieke Breugelmans was dit nu juist een reden om niet mee te gaan. ‘De motie is nu zo uitgehold, dat hij niks meer toevoegt’ concludeerde ze teleurgesteld.

Ook CDA-woordvoerder Mustafa Kilincarslan had liever de oorspronkelijke motie intact gehouden; ‘Erg jammer, dat al die andere punten eruit gehaald zijn, het is zo wel heel erg kaal, maar wij vinden het duidelijker formuleren ook belangrijk en ja, je moet ergens beginnen, dus gaan wij mee’.

Dit succesje was voor het Democratisch Podium overigens niet voldoende om voor de begroting te stemmen.’Wij maken ons echt zorgen over de uitholling van het budgetrecht van de gemeenteraad. En daarom kunnen we niet instemmen met deze begroting’.

door: Bernadette Klerx

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen