Visueel verbluffende ode aan de natuur bij Cinemaclub Dongen

Foto:

Maandag 31 oktober vertoont Cinemaclub Dongen de film “El abrazo de la serpiente” in het theater De Volckaert.

Al het groen is zwart in Ciro Guerra’s overweldigende film El abrazo de la serpiente. Wat een verpletterend goeie keuze om het Amazonegebied in zwart-wit te filmen. Colombiaan Guerra (1981) vertelde in interviews zich te hebben laten inspireren door de films en foto’s die de twee ontdekkingsreizigers die hij portretteert – Theodor Koch-Grünberg (1872-1924) en Richard Evans Schultes (1915-2001) er tijdens hun expedities hebben gemaakt. Hij koos het palet tussen wit en zwart ook omdat hij geen idee had hoe hij al het groen van de jungle op film in beelden moest vangen. Hij zou er waarschijnlijk nieuw filmmateriaal voor hebben moeten uitvinden, want alle negatieven, emulsies, kleurbewerkingsprogramma’s leggen het af tegen dat levende, pulserende, hallucinante groen in de werkelijkheid. Nu horen we alleen hoe het regenwoud klinkt: een eindeloos hypnotiserend concert van geruis en geroezemoes.

Guerra’s film, die genomineerd was voor een Oscar voor beste niet-Engelstalige film, vertelt de twee door elkaar gesneden verhalen van Grünberg en Schultes, die beiden met een tussenperiode van dertig jaar met de Indiaanse sjamaan Karamakete de rivier afzakken. Grünberg en Schultes zijn elkaars tegenpolen. De eerste was de naïeve, nieuwsgierige onderzoeker, die deel had aan de dromen van de jungle. De tweede vond dertig jaar later juist zijn weg naar Karamakete met het doel het vinden van rubber voor de Amerikaanse regering.
El abrazo de la serpiente geeft een duistere kijk op de menselijke beschaving. De reis door de jungle is een reis door de geschiedenis van missie en kolonialisme. Maar het is ook een mentale reis over wil, wetenschap en wijsheid. Het is een bad trip natuurlijk. Maar eentje die zo weergaloos is, dat hij met betovering en schoonheid laat zien dat werkelijk inzicht soms gepaard gaat met pijn en afschuw.

Aanvang voorstelling 20.00 uur, zaal open vanaf 19.30 uur. Losse verkoop  € 6,50 (CJP/CKV€ 5,00) of voor de echte liefhebber: door het kopen van een 10-voorstellingenkaart voor € 50,00 wordt men tevens lid van de cinemaclub.  Volg ons programma: www.cinemaclubdongen.nl

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen