Lijst Breugelmans voert strijd tegen hondenbelasting

Foto: CC0/Public Domain

Lijst Breugelmans, de eenmansfractie van naamgeefster Mieke Breugelmans in de Dongense gemeenteraad, voert strijd tegen de in haar ogen niet sociale en oneerlijke heffing van de hondenbelasting.

In een persbericht hierover stelt Breugelmans de hoogte van de hondenbelasting aan de kaak  “In Dongen betaal je voor een hond € 76,56 belasting en voor elke volgende hond € 132,12. Daarvan wordt per hond slechts € 25,00 besteed aan voorzieningen voor honden. Dat betekent dat hondenbezitters met één hond € 50,56 belasting meer betalen dan Dongenaren zonder hond en met een tweede hond zelfs € 107,12 strafbelasting. Dat is niet alleen oneerlijk, het is óók niet sociaal!” aldus Mieke Breugelmans

mieke2“U zult misschien zeggen dat het een eigen keuze is om een hond of meerdere honden te nemen” vervolgt ze, ” maar dan wil ik nu een van de vele reacties voorleggen die ik heb ontvangen: een man van half zestig verloor zijn vrouw door overlijden. Na een rouwperiode wilde hij zijn leven weer opnemen, want hij was wel erg eenzaam geworden. Hij kreeg het advies een hond te nemen. Omdat hij maar een klein pensioentje heeft, was de aanschaf van een rashond te duur. Bovendien, zo luidde het advies, zitten er in het asiel voldoende hondjes die op zoek zijn naar een nieuw baasje.

Dus op naar het asiel, waar hij inderdaad een alleraardigst klein hondje vond, het klikte meteen. Toen hij zei dat hij er wel voor wilde gaan zorgen, antwoordde de medewerkster dat er een probleempje was: het hondje was opgegroeid met een tweede hondje (daar zat inderdaad een kopie van het uitgezochte hondje) en dat men graag wilde dat de hondjes bij elkaar zouden blijven. Het waren kleine hondjes, dus de man gaf aan voor beide hondjes te willen zorgen.

Samen gingen ze naar huis, ze konden het goed vinden, de man kwam dagelijks meerdere malen buiten, de hondjes trokken veel bekijks en contacten werden gelegd. De mensen wezen hem er op dat hij bij de gemeente moest opgeven dat hij nu 2 hondjes had. Dat deed de man.
Resultaat: rekening van € 208,68 per jaar! Deze man betaalt dus (2 x € 25) € 50,00 per jaar voor voorzieningen voor zijn hondjes, prima, maar daarbovenop nog eens € 158,68 gemeentelijke (straf)belasting meer dan andere inwoners van Dongen, alleen omdat hij zelf een oplossing heeft gevonden voor zijn eenzaamheidsprobleem!”

Volgens Breugelmans ontbreekt elke logica: “want de gemeente Dongen geeft in het kader van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning jaarlijks héél véél geld uit om onder meer mensen met o.a. eenzaamheidsproblemen te helpen!  Daarom vind ik de strafbelasting op honden niet sociaal en oneerlijk. In Dongen doen we dingen samen, dus ook samen eerlijk delen” besluit Mieke Breugelmans.

Hondenbelasting omlaag- OZB omhoog
advanbeek2Tijdens een gemeenteraadsvergadering waarin Lijst Breugelmans deze zaak onlangs ook aansneed bleek dat wethouder Ad van Beek toch een iets andere kijk op de gang van zaken had. ‘Dit is een belasting die in de algemene middelen gaat. Dat moet nu eenmaal zo. Maar wij voeren heus wel een actief beleid. We hebben veel hondenuitlaatplaatsen ingericht en bijvoorbeeld de ecologisch zone uitgebreid. Dat komt de honden ook ten goede. In alle wijken hebben we automaten met hondenpoepzakjes . Die worden helaas wel snel leeggetrokken. Mensen willen kennelijk een voorraadje aanleggen.’

Over het voorstel van Breugelmans om de hondenbelasting te verlagen was Van Beek kort en duidelijk. ‘Als u wilt dat de belasting in 2017 wordt verlaagd, dan moet daar dekking voor gezocht worden. Dat betekent dat de OZB dan omhoog gaat. Of we moeten ergens in de gemeentelijke organisatie bezuinigen. Geeft u dan maar aan waar we dat moeten doen, sprak de wethouder resoluut.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen