Theatergroep Message: theater met een boodschap

Foto:

“Iedereen Is van de wereld…”, klinkt het in De Ontmoeting. Het is vrijdagavond en Theatergroep Message is bezig met de repetitie voor hun nieuwe voorstelling. Initiatiefnemers zijn Saskia van Baaren en Pascal Tol.

“Theatergroep Message is een oecumenische theatergroep. Onze leden zijn tussen de elf en zevenentwintig jaar oud. Wij zijn ontstaan uit groepen katholieke en protestante jongeren.” Saskia van Baaren was ‘bezig met jeugd in de kerk’ vanuit de protestante kerk, Pascal vanuit de katholieke kerk. “Wij zijn in het diepe gesprongen.”

Al een aantal jaren heeft de theatergroep voorstellingen verzorgd, twee keer een passiespel, vorig jaar stond de bevrijding van Nederland centraal. “Wij wilden dit jaar wat anders doen en hebben onze leden input laten geven. Het vluchtelingenprobleem vonden wij te smal, er zijn ouderen die eenzaam zijn, kinderen die het niet goed hebben. Vanuit die gedachten zijn de ideeën voor onze nieuwe voorstelling gekomen.”

Tijdens de repetitie werkt iedereen hard. Het ene moment is er scene met een aanslag in een park, op een ander moment leest een jong meisje een indrukwekkende toespraak voor, dan weer beelden de deelnemers een wereldbol uit. Het ziet er nu al indrukwekkend uit. Saskia en Pascal doen de regie samen. De ene keer roept Pascal aanwijzingen en Saskia de andere keer, tussen de leden van de groep in.

Theatergroep Message bestaat (inclusief Saskia en Pascal) uit negentien mensen. Zij spelen zelf ook mee. “Het grootste deel van de tijd zijn wij wel bezig met de regie. Wij willen iedereen laten schitteren op hun eigen manier.” De meeste teksten en verhaallijnen worden zelf geschreven, soms ook vertaald uit het Engels. De liedjes zijn voor het grootste deel bestaand. “Symboliek is bij ons belangrijk. Soms is het niet gesproken woord sterker dan het gesproken woord,” vindt Saskia.

Steekwoorden die opkomen bij Pascal, om uit te leggen wat de theatergroep is, zijn ‘spiritualiteit, geloven, maatschappij’ en bij Saskia ‘maatschappijkritisch, een boodschap meegeven’. Beiden vinden het “leuk om mee bezig te zijn. Wat wij doen is een eyeopener voor de jeugd,” en “wij nemen de mensen mee in onze boodschap.”

De leden van de groep komen voornamelijk uit Dongen en Rijen. De leden van Message komen niet alleen op vrijdagavond naar de repetitie, maar trekken ook buiten de groep met elkaar op. “Zij hebben het leuk met elkaar.”

Kader
De voorstelling ‘Licht in het duister’ (met een maatschappijkritisch thema en inspiratie vanuit het geloof) is te zien op 19 maart (om 16.00 uur en om 20.00 uur) en op 20 maart (om 14.00 uur) in De Ontmoeting, Kerkstraat 52n in Dongen. Entree is € 3,00. Kaarten zijn te koop bij Bruna, Hoge Ham, Dongen en via [email protected].

door: Lia van Gool

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen