Jan Smans “Falkie” 44 carnavalsjaren achter de tap

Foto: Jan Stads/Pix4Profs

Eén van drie bruine kroegen in de Tramstraat is café De Valk van Jan Smans. Sinds 16 juni 1972 eigenaar van dit muziekcafé, zoals hij het zelf omschrijft. Naast darts, biljarten en pokeren is het café in de zomerperiode het onderdak voor diverse zomeravondvoetbalelftallen. Maanmiddag werd Falkie op een ludieke wijze gehuldigd voor 44 carnavalsjaren achter de tap.

De 66 jarige kroegbaas mocht met de leden van de zomeravondvoetbalclub De Dabbers op een unieke foto. Toevallig heeft deze club ook 44 leden! De club had voor deze gelegenheid 43 maskers, gemaakt van een portret van Jan Smans, laten kopiëren. Hij stond midden tussen zijn Dabbers onder het motto: Hier staat hij dan, 44 jaar carnaval Jan Smans in De Valk.

Traditiegetrouw vertrekken De Dabbers na de kinderoptocht voor de jaarlijkse kroegentocht door Dongen. ,,Sinds ik hen ken, vanaf 1972, doen ze dit. Dit is denk ik de vierde generatie Dabbers die ik meemaak en velen van vroeger zijn er nog bij,” lacht een gemoedelijke kastelein. Dit keer was de route gewijzigd, zonder dat Falkie hier maar enig idee van had. ,,Wij zijn gewoon vertrokken naar Gerrit (Ouwe Sok) en dan naar Joke (De Herberg), hier in de straat. Daarna zijn we omgedraaid en stapten weer De Valk binnen voor deze ludieke actie. Het is niet niks 4 x 11 jaar oftewel 44 jaar carnaval achter de tapkast,” vertelt Mark van Rijen, een van De Dabbers.

Dat Smans hier geen weet van had blijkt wel uit zijn volgende opmerking aan het begin van de middag: ,,Als jullie compleet zijn, maak ik wel een groepsfoto van jullie.” Nu was hij zelf het middelpunt van de belangstelling. Onlangs werd hij door Prins Andreo LVII onderscheiden. In zijn toespraak memoreerde deze dorstustige hoogheid de afgelopen 40 jaar. ,,Ho, ho,” werd de prins in zijn oor gefluisterd. ” het is 44 jaar hoor hoogheid! Carnavalesk hè!” Wanneer met pensioen? ,,Voorlopig nog niet,” haalt Jan lachend zijn schouders op terwijl hij hier en daar foto’s maakt.

door: Piet Scheepers

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen