2,7% van Dongense kinderen groeit op in arm gezin

Foto: CC0/Public Domain

Landelijk gezien groeien steeds meer kinderen op in een gezin dat moet rondkomen van een bijstandsuitkering. In 2014 gold dit al voor meer dan 200.000 kinderen. Dat blijkt uit een rondgang die RTL Nieuws langs gemeenten heeft gemaakt op basis van CBS-gegevens. In de gemeente Dongen ligt het percentage  een flink stuk onder het landelijke gemiddelde van 6,5%. In onze gemeente groeien 2,7% van alle 5.211 kinderen op in een bijstandsgezin. Het gaat hierbij nog altijd om zo’n 140 kinderen, blijkt uit de cijfers.

Ongeveer 1 op de 10 bijstandsouders kan zijn kinderen geen geschikt speelgoed geven. Ook nemen kinderen uit een bijstandsgezin minder vaak deel aan recreatieve activiteiten buiten de deur – zoals sport, muziekles of een dagje naar de speeltuin. Zelfs het vieren van hun verjaardag is voor deze kinderen minder vanzelfsprekend dan bij kinderen met ouders die wel een betaalde baan hebben.

Laatste jaren weer een stijgende lijn
Na een flinke daling tussen 2004 en 2009 is het aantal kinderen in bijstandsgezinnen de afgelopen jaren flink aan het stijgen. Het aantal van 222.890 in 2014 is het hoogste aantal sinds 2006. Vooral in Rotterdam, Amsterdam, Heerlen en Groningen ligt het percentage hoog. Daar is het meer dan het dubbele van het landelijk gemiddelde van 6,5%. In gemeenten als Lingewaard, Barneveld en Pijnacker-Nootdorp zijn er juist erg weinig kinderen in arme gezinnen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen