Nieuwe glaslijn Coca-Cola in Dongen integreert voor het eerst sorteerlijn met productielijn

Foto: Rick Nederstigt. ANPinOpdracht

Coca-Cola Enterprises heeft vandaag een nieuwe, volledig geautomatiseerde glaslijn in gebruik genomen in haar fabriek in Dongen. Deze zeer geavanceerde
glaslijn kan ruim 55.000 glazen flessen per uur wassen en vullen: ruim 20.000 flessen meer dan voorheen. Dit gebeurt bovendien met veel minder water en energie dan in het verleden.

Zo is de flessenspoelmachine ontworpen om met 50 procent minder water flessen te reinigen. Doordat deze machine ook is uitgerust met een systeem voor warmteterugwinning wordt zo’n 30 procent minder energie in de vorm van stoom gebruikt. De nieuwe glaslijn wordt daarnaast volledig aangestuurd door een computersysteem en integreert voor het eerst een sorteerlijn volledig met een productielijn. Coca-Cola Enterprises investeerde 10 miljoen euro in de nieuwe glaslijn en de daarbij horende verbouwingen en aanpassingen.

Met de nieuwe glaslijn is Coca-Cola Enterprises in staat op basis van de laatste technologie glazen flesjes te reinigen en te vullen. De flessen worden in kratten op pallets afgeleverd. Nadat de kratten zijn afgestapeld en de flessen zijn uitgepakt, worden de verschillende flescategorieën – waaronder de iconische Coca-Cola Contourfles – gesorteerd, gereinigd en op onvolkomenheden gecontroleerd. Hierna worden de flessen voorzien van een etiket en een productiecode, waarna ze in een schone krat worden ingepakt. De volle kratten worden opnieuw gecontroleerd, op pallets gestapeld en zijn dan klaar voor transport naar de klant.

cc31

Sterke reductie water- en energiegebruik
“Deze nieuwe glaslijn sluit aan op onze ambitie om de laatste technologische inzichten toe te passen in onze productieprocessen en om zo duurzaam mogelijk te produceren. Bovendien zijn we in staat veel sneller productwissels uit te voeren, waardoor het nieuwe systeem ook veel efficiënter is dan de vorige glaslijn”, vertelt Rein de Jong, Director Supply Chain Operations van Coca-Cola Enterprises. “We zijn er trots op dat we dit geavanceerde systeem kunnen introduceren in onze fabriek in Dongen. Innovatie is een thema dat altijd hoog op onze agenda staat en we hebben in de afgelopen jaren veel geïnvesteerd in onze productielocatie in Dongen. De introductie van deze glaslijn volgt op de recente lancering van onze nieuwe repack-lijn. Met deze innovaties zetten we in Dongen een nieuwe industriële standaard. Hiermee lopen we voorop in de branche.”

Reacties