Afvalcontainers mogen straks weer eerder op straat

Foto: Jan Hof

Als Dongen volgend jaar bij de afvalinzameling overgaat van zakken naar bakken, mogen inwoners de containers voortaan weer een avond van tevoren buitenzetten. Nu mag dat pas op de dag zelf vanaf 7.30 uur ’s morgens om te voorkomen dat zakken opengescheurd worden door katten en vogels.

De vuilniszak gaat uit het Dongense straatbeeld verdwijnen. Mensen zamelen vanaf 2016 hun afval in bakken of ondergrondse containers in. Het risico van openscheuren is dan verdwenen. En daarom vond de voltallige raad dat deze maatregel wel aangepast kon worden. Veel inwoners hebben namelijk problemen met het huidige tijdstip waarop de vuilniszakken buitengezet mogen worden. Wethouder Ad van Beek had er geen enkel probleem mee. ‘Inderdaad, het probleem van opengescheurde zakken is dan verdwenen. We zullen het nieuwe tijdstip opnemen in de afvalstoffenverordening’.

Extra groencontainer: niet efficiënt
De gemeenteraad had donderdag nog meer vragen over de nieuwe manier van afvalinzameling. Maar die waren volgens de wethouder niet zo eenvoudig op te lossen. Volkspartij Dongen, VVD, PvdA en CDA vonden dat inwoners de kans moeten krijgen een extra groencontainer te huren. Lijkt heel eenvoudig, maar volgens wethouder Van Beek zaten hier toch nog wel wat haken en ogen aan.

‘Het is toch wat ingewikkelder dan het lijkt. Als we straks één keer in de twee weken gaan inzamelen en als we dan ook nog een hoop extra containers op moeten halen, dan vergt dat ook extra capaciteit van de ophaalwagen, tijd en mankracht. Ooit hadden we besloten dat inwoners hun extra groenafval naar de Coolhof konden brengen. Ik wil het wel voor u uitzoeken, maar als het extra geld gaat kosten, krijgt u daarvoor een apart voorstel op tafel’.

Martin Montens van het Democratisch Podium stond net als de wethouder niet te trappelen. Hij was ronduit verbaasd. ‘Ik begrijp dit voorstel niet. We moesten efficiënter gaan inzamelen en als we dan weer extra bakken gaan ophalen, ga je de hele efficiency om zeep helpen’.

Verenigingen
Volkspartij Dongen, VVD en PvdA wilden verder nog antwoord op de vraag of (kleine) verenigingen ook een bak kunnen krijgen. Die dreigen nu buiten de boot te vallen, omdat de bakken alleen aan inwoners verstekt worden, niet aan bedrijven, instellingen en verenigingen. Dat betekent dat verenigingen dus zelf hun ‘afvalprobleem’ op moeten lossen en dat kan ze ook nog wel eens geld gaan kosten. Ook hier zitten nogal wat juridische haken en ogen aan. De wethouder beloofde de zaak uit te zoeken.

door: Bernadette Klerx

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen