Weer code geel: wat te doen bij onweer?

Foto: Thomas Bresson (CC BY 2.0)

Wie woensdagavond binnen kan blijven, moet dat vooral doen, want het wordt allesbehalve mooi weer. Volgens Weeronline.nl trekken vanavond zware regen- en onweersbuien over Nederland. De Telegraaf stelden tips op wat je het beste kunt doen als het onweert.

Wil je weten hoe ver de bliksem van je verwijderd is? Tel dan de seconden tussen de flits en de donder. Deel het aantal seconden vervolgens door drie. Het getal dat uit de rekensom komt, is het aantal kilometer tussen jou en de bliksem. Te lui om zelf te tellen? De website Afstandonweerberekenen.nl berekent het voor je.

Schuilen

Gaat het onweren terwijl je buiten bent? Zoek dan een veilige schuilplek. In gebouwen en auto’s (cabrio’s uitgezonderd) ben je het veiligst. Zit er echt niets anders op dan dat je buiten het onweer moet meemaken? Schuil dan op een zo laag mogelijk punt. Blijf te allen tijde uit de buurt van bomen, lantaarnpalen, torens en hoogspanningsleidingen. Ook al giet het van de regen, laat de paraplu achterwege. Ga nooit plat op de grond liggen, maar ga gehurkt zitten met je voeten tegen elkaar. Plaats je handen over je oren. Zo kan de stroom niet door het lichaam lopen. Als je met een groep bent, verspreidt dan.

Binnen

Kan je lekker binnen schuilen voor de regen en onweer? Dan is het goed om met het volgende rekening te houden: sluit ramen en deuren en blijf uit de buurt van ramen. Deze kunnen namelijk springen als de bliksem ergens in de buurt inslaat. Verder is het aan te raden om stekkers uit het stopcontact te halen. Bliksem zoekt namelijk een weg langs bedrading en stekkers.

Geraakt door de bliksem

Ben jezelf of iemand anders getroffen door de bliksem? Breng jezelf of de getroffen persoon dan in veiligheid en bel zo snel mogelijk 112. Begin indien nodig met reanimeren.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen