Op weg naar de top van Europa

Foto:

Na het beklimmen van de Kilimanjaro (5895 mtr.) in Tanzania in 2009, de Aconcagua (6962 mtr.) in Argentinië  in 2011 en de Mont Blanc (4810 mtr.) in Frankrijk is Dongenaar Bart van Kerkhof toe aan de volgende uitdaging. Van 21 tot 30 augustus gaat hij, samen met 6 expeditiegenoten, proberen de top te bereiken van de  Mount Elbrus, met een hoogte van 5642 mtr. de hoogste berg van de Kaukasus, Rusland en Europa.

Pittig
“Het werd weer eens tijd  voor de volgende uitdaging”, vertelt Bart, die de laatste maanden intensief getraind heeft om in topconditie te komen. “Het is een bijzonder pittige beklimming, waarbij vooral de topdag ontzettend zwaar is. Verwacht wordt dat er vanaf het hoogste kamp een klim volgt van zo’n 11 uur, voornamelijk door hoge sneeuw. En dan moet natuurlijk de concentratie nog bewaard worden voor de afdaling.”

mont
Bart stond twee jaar geleden op de top van de Mont Blanc

De expeditie
De overige expeditieleden komen allen uit andere delen van het land. “De deelnemers aan de expeditie zien elkaar pas voor het eerst aanstaande vrijdag op Schiphol. ”Dat hoeft geen probleem te zijn” aldus Bart “de mensen die zich voor dit soort expedities inschrijven zijn meestal uit hetzelfde hout gesneden en het groepsgevoel zal er snel zijn.” Bart vertelt hoe deze expeditie van dag tot dag gepland is. “Vrijdagochtend vertrekken we naar Moskou om daarna meteen met een binnenlandse vlucht door te reizen naar Mineralnye Vody in het zuiden van Rusland. Van daaruit reizen we dan over de weg naar Kislovodsk voor de eerste overnachting. Dat wordt dus een hele lange reisdag. Zaterdag vertrekken we dan meteen per busje naar het basiskamp van de Elbrus. Vanaf dat moment hebben we zeven dagen om te acclimatiseren, te oefenen in sneeuw en ijs en uiteindelijk de top te halen. De expeditie staat onder leiding van een zeer ervaren Nederlandssprekende Russische berggids waardoor hele team vol vertrouwen is. Op 30 augustus vliegen we dan weer terug naar Nederland met als het goed is weer vele mooie herinneringen en nieuwe hoogtepunten in de bagage.”

Toekomst
Op de vraag of er plannen zijn om in de toekomst nog meer bergen te gaan beklimmen heeft Bart snel een antwoord. “De Elbrus is één van de zogenoemde seven summits, de hoogste bergen van ieder van de zeven continenten. Als deze gaat lukken heb ik er drie van die zeven op mijn naam staan. Kostentechnisch wordt het lastig om één van de andere vier te gaan beklimmen maar als ik er eentje zou mogen uitkiezen dan zou het de Mount Vinson (4897 mtr) op de Zuidpool worden. Daarnaast is er nog de droom om ooit nog eens boven de 8000 meter te gaan in Tibet. Zo’n expeditie vergt niet alleen financieel het nodige maar ook op het gebied van de fysieke voorbereiding. Bovendien ben je dan zo’n twee maanden van huis. We zullen zien of dat er ooit van gaat komen. Eerst de Elbrus maar eens halen” zegt Bart die voor dongen.nieuws.nl zijn belevenissen op weg naar de top natuurlijk weer zal bijhouden in een weblog.

elbrus2

De Elbrus is een stratovulkaan in de Grote Kaukasus, in het zuidwesten van de autonome Russische republiek Kabardië-Balkarië, vlak bij de grens met Georgië en de autonome Russische republiek Karatsjaj-Tsjerkessië. De vulkaan is sinds ongeveer 2000 jaar ingeslapen en is met 5642 m de hoogste berg van Europa, Rusland en de Kaukasus. De berg heeft twee toppen. In het Balkaars, de taal van de autochtone bevolking aan de voet van de berg, heet de berg Mingi-Tau. In de Klassieke Oudheid was de berg bekend onder de naam Strobilus. Volgens de Griekse mythologie was Prometheus in dit gebergte vastgeketend.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen