Stilte voor de storm

Foto: CC0/Public Domain

Vandaag overdag is het nog rustig zomerweer met aangename temperaturen soms zon en dan weer een bui. Morgen is het onstuimig en nat. Aan zee is zelfs kans op storm en met temperaturen rond 18 graden heeft het weer herfstachtige trekjes. Zondag is het een stuk aangenamer, maar maandag is het weer bar en boos.

De zogenaamde stilte voor de storm is vandaag van toepassing; het waait overdag op de meeste plaatsen nauwelijks. Er is behoorlijk wat bewolking, waar de zon soms doorheen weet te schijnen. Vanuit het zuidwesten trekken enkele buien over het land. In de middag loopt de temperatuur op naar 21 graden in het noordwesten en 26 in het zuidoosten. In het noordelijk kustgebied komt een vrij krachtige oostenwind te staan. In de avond sterkt de wind ook elders iets aan en begint matig te waaien. Op steeds meer plaatsen gaat het regenen en mogelijk komt daarbij een klap onweer voor. Vannacht heeft het hele land kans op buiige regen, waarbij het ook kan onweren. Het koelt af naar zo’n 16 graden.

Zaterdag
Morgen is de stilte voorbij en krijgen we veel wind. De wind draait naar west- tot noordwestelijke richtingen. In Zeeland begint het als eerst flink te waaien en het sterkste windveld trekt vervolgens langs de kust noordwaarts. Boven land waait het “slechts” vrij krachtig (windkracht 5!) en aan zee komt een stormachtige wind (windkracht 8) te staan met kans op zware windstoten rond 90 km/uur. Langs de noordwestkust kan het tijdelijk zelfs tot storm komen, windkracht 9! Alsof dit nog niet genoeg is valt er natuurlijk ook geregeld heel wat regen. De temperatuur krijgt er ten opzichte van vannacht slechts een of twee graden bij. In de avond wordt het vanuit het zuidwesten droog en komt ook de wind tot bedaren. In de nacht wordt het overal droog en koelt het af tot een graad of 11.

Zondag kan een enkele bui vallen, maar is het weerbeeld een stuk vriendelijker dan zaterdag. Er staat minder wind en okal is er kans op een bui, veel vaker is het droog met ook ruimte voor de zon. De temperatuur stijgt naar 19 tot 22 graden.

Maandag staat de dag opnieuw in het teken van wind en stevige buien met daarbij kans op onweer. De temperatuur komt uit op maximaal een graad of 20. Dinsdag wordt ook een relatief frisse dag met vrij veel bewolking en ook verscheidene buien.

De dagen daarna wordt de atmosfeer wat stabieler en krijgen we iets warmer, rustiger, droger en zonniger weer.

Bron: weeronline

—————————————————————————————————————————–

karwei40

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen