Gemeente niet meer aangesloten bij Nationale Ombudsman

Foto:

De gemeente Dongen heeft de aansluiting bij de Nationale Ombudsman opgezegd. Dat blijkt uit het antwoord van het College op vragen van het CDA hierover.

De CDA fractie stelde het College diverse vragen over deze kwestie nadat men had vernomen dat de gemeente Dongen enige tijd niet aangesloten is geweest bij de Nationale Ombudsman. Dit omdat een inwoner van de gemeente Dongen die een klacht had over de gemeente aanklopte bij de Ombudsman en vervolgens te horen kreeg dat de Ombudsman niets voor deze inwoner kon betekenen.

De vragen van het CDA

 Waarom is de gemeente Dongen een tijd niet aangesloten geweest bij de Nationale Ombudsman?
 Hoe lang is de gemeente Dongen niet aangesloten geweest?

Antwoord van het College
In haar antwoord meldt het College het volgende:

De gemeente Dongen heeft de aansluiting bij de Nationale Ombudsman opgezegd, maar is nog is tot 1 januari 2016 aangesloten. In mei is contact geweest met de Nationale Ombudsman naar aanleiding van een klacht van een inwoner. Uit dit contact bleek dat De Nationale Ombudsman de klager onjuist had geïnformeerd.

Na 1 januari 2016 zal de gemeente Dongen gebruik gaan maken van een externe ombudscommissie in regionaal verband. De mogelijkheden daartoe worden op dit moment onderzocht. De burgers zullen hierover worden geïnformeerd via de gemeentelijke website of via een brief na de interne klachtenbehandeling.​​

De Nationale Ombudsman
Sinds 1982 bestaat de Nationale ombudsman in Nederland. ‘Ombudsman’ is Zweeds voor vertegenwoordiger. In Zweden bedachten ze het idee van een onafhankelijke bemiddelaar tussen twee partijen. Veel andere landen hebben het idee aangepast aan hun eigen wensen. Maar in al deze landen staat in de wet dat de ombudsman een onafhankelijke positie heeft. Overigens heeft het woord ‘man’ in ombudsman niets met het geslacht te maken. Het is afgeleid van het Latijnse woord ‘mandataris’, wat ‘gevolmachtigde’ betekent. Sinds 1 april 2015 is Reinier van Zutphen (foto boven) de nieuwe Nationale Ombudsman.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen