4 mei dodenherdenking in Dongen en ’s Gravenmoer

Foto:

Op 4 mei vindt in Nederland de Nationale Herdenking plaats. Ook in Dongen wordt jaarlijks een herdenking georganiseerd. Er is een bijeenkomst in De Cammeleur, een Stille Tocht en een herdenking bij de bevrijdingskapel in de Nieuwstraat bij park Vredeoord. De bijeenkomst in De Cammeleur start om 18:45u en wordt dit jaar vooraf gegaan door intromuziek van het Blazers Collectief Dongen. In ’s Gravenmoer start er om 19.00 uur een dienst in de Nederlands Hervormde Kerk waarna een stille tocht volgt.

Burgemeester drs. M.C. Starmans-Gelijns zal na de plechteigheden samen met het bestuur van de Oranjevereniging ’s Gravenmoer naar Wageningen afreizen om het bevrijdingsvuur in ontvangst te nemen en over te dragen aan de groep fietsers en lopers die op hun beurt het vuur naar ’s Gravenmoer zullen brengen. Op 5 mei komt de groep rond 10.45 uur aan in ’s Gravenmoer met het bevrijdingsvuur.

Programma 4 mei Dongen
In Dongen begint de Dodenherdenking in De Cammeleur. Vanaf 18:30u is de zaal open. De zang wordt voor het 2e jaar verzorgd door het kamerkoor van het Zuid Nederlands Concert Koor. Extra bijzonder dit jaar is de opvoering van een fragment van het toneelstuk Oorlogstranen door toneelgroep Message, vooraf gegaan door een toespraak van predikante mevrouw Henrieke ten Thije. Ook is er een bijdrage van de Dongense kunstenaar en journalist Jules Calis. Hij spreekt over ervaringen in Afghanistan en zijn bezoek aan een vluchtelingenkamp in Libanon. Er zijn toespraken namens het voormalig verzet, de Protestante Kerken Dongen en Rijen, de Vereniging Militaire Veteranen Dongen, en gedichten door leden van de Jeugdgemeenteraad. Daarnaast wordt er een fragment opgevoerd uit het toneelstuk ‘Oorlogstranen’ van de toneelgroep Message. De muzikale omlijsting wordt verzorgd door het Kamerkoor van het Zuid Nederlands Concert Koor en de Blazers Compagnie Dongen.

Na de herdenking is er een Stille Tocht onder begeleiding van de groep Dutch Pipes and Drums. De herdenking bij de bevrijdingskapel start rond 19:50u met o.a. een toespraak van loco burgemeester de heer Piet Panis. Names het College is ook wethouder van Beers aanwezig. Om 20:00u wordt de Taptoe geblazen en twee minuten stilte in acht genomen voor de Nederlandse oorlogsslachtoffers. Gevolgd door het zingen van het Wilhelmus, met muzikale ondersteuning van het Kamerkoor van het Zuid Nederlands Concert Koor en de Blazers Compagnie Dongen. Daarna volgt de kranslegging en is er gelegenheid voor het brengen van een groet bij het monument en in de bevrijdingskapel. De 4 mei herdenking is openbaar.

Dongen sluit aan bij het landelijke thema “Vrijheid geef je door”. Voor meer informatie over herdenken en vieren kunt u terecht op de site van het Nationale Comité www.4en5mei.nl of de site van het Oranje Comité Dongen www.4en5meidongen.nl

Programma 4 en 5 mei ’s Gravenmoer
19.00 uur herdenkingsdienst in de Ned. Herv. Kerk (Kerkdijk)

19.45 uur vanuit kerk stille tocht naar monument op de hoek Hoofdstraat-Molendijk-Wielstraat

20.00 uur twee minuten stilte, toespraak burgemeester Starmans-Gelijns en kranslegging, zij wordt bijgestaan door wethouder A. van Beek.

dhg

Burgemeester drs. M.C. Starmans-Gelijns zal samen met het bestuur van de Oranjevereniging ’s Gravenmoer naar Wageningen afreizen om het vuur in ontvangst te nemen en over te dragen aan de groep fietsers en lopers die op hun beurt het vuur naar ’s Gravenmoer zullen brengen.

Op 5 mei zal de groep rond 10.45 uur arriveren. Daar zal burgemeester Starmans – Gelijns om 11.00 uur het vuur in ontvangst nemen en het bevrijdingsvuur op het dorpsplein ontsteken. Om 11.20 uur zal burgemeester Starmans-Gelijns de bevrijdingstentoonstelling in De Geubel openen.

Voor meer informatie kunt u terecht bij de voorzitter van de Oranjevereniging ’s Gravenmoer heer B. Faro www.oranjevereniging-sgravenmoer.nl

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen