De strijd van de kleine man bij Cinemaclub Dongen

Foto:

Leviathan is een hedendaagse versie van het Bijbelse verhaal van Job dat zich afspeelt in Noord-Rusland in een klein dorpje aan de Barentszzee. Kolia heeft zijn eigen autoreparatiebedrijf naast zijn huis en leeft samen met zijn huidige vrouw Lilya en zijn zoon Romka, uit een vorig huwelijk. Zijn leven komt op zijn kop te staan wanneer Vadim Sergeyich, burgemeester van de stad, zijn bedrijf, zijn huis en zijn grond af wil nemen.

Of het nou gaat om het opsluiten van punkband Pussy Riot, het verbieden van ‘homopropaganda’ of het annexeren van de Krim; met de talloze controverses kunnen we haast niet anders dan concluderen dat het hedendaagse Rusland is vervallen tot één grote staat van corruptie. Wie genoeg macht in handen heeft, kan doen en laten wat hij wil en de rest van het gepeupel zal zich er maar bij neer moeten leggen als zijn leven hem lief is. In Leviathan volgen we het lot van een van deze ‘pionnen’, terwijl regisseur Andrey Zviyagintsev tussen de regels door uitgebreid zijn licht schijnt op de problematiek van het land in zijn geheel.

Leviathan gaat over Kolja, een doorsnee man woonachtig in een kleine stad aan de Barentszzee in Noord-Rusland. Samen met zijn prachtige vrouw en eigenwijze zoontje uit een eerder huwelijk leidt hij een gelukkig bestaan. Kolja leeft met zijn gezin in een mooi huis op een prachtig stuk land aan het water. Maar de burgemeester van de stad, Vadim Sergejevitsj, heeft zijn zinnen op Kolja’s land gezet en tracht hem voor een schijntje uit te kopen. Maar Kolja is verknocht aan zijn land en niet van plan zijn plek op te geven. De methoden van burgemeester Sergejevitsj worden echter steeds agressiever.

Op de persconferentie van het filmfestival in Cannes stelde meer dan de helft van de journalisten aan de regisseur de vraag hoe Rusland zou reageren op een film waarin de hogere macht in twijfel wordt getrokken. Zvyagintsev stelde daarop dat hij deze film niet had gemaakt als aanklacht tegen het huidige regime in Rusland. Al zijn veel Europeanen en Amerikanen geneigd om dat anders te zien. Zvyagintsev stelde dat hij een meer universeel verhaal wilde vertellen. In welke samenleving men ook woont, ontwikkeld of onderontwikkeld, overal heeft men te maken met de frictie tussen individu en hogere machten. Het feit dat de film voor dertig procent is gesponsord door de Russische regering en gewoon in de Russische bioscopen draait, laat zien dat film politieke spelletjes overstijgt. Ook in Rusland.

Aanvang voorstelling 20.00 uur, zaal open vanaf 19.30 uur. Losse verkoop € 6,50 (CJP/CKV€ 5,00) of voor de echte liefhebber: door het kopen van een 10-voorstellingenkaart voor € 50,00 wordt men tevens lid van de cinemaclub.
Volg het programma: www.cinemaclubdongen.nl

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen