Vrijdag wordt rokjesdag

Zoals al voorspeld kunnen we vrijdag dan de lente écht begroeten, want die dag lijken we afscheid te nemen van het frisse weer van de afgelopen weken. Volgens Weeronline.nl wordt het vrijdag ‘rokjesdag’. Vrouwen en meisjes kunnen dan weer massaal hun rokjes uit de kast trekken. Om echt van het korte rokjesweer te genieten, moet de zon schijnen en het kwik rond de 20 graden liggen. Het is daarnaast belangrijk dat er niet te veel wind staat. In Dongen wordt het volgens weeronline morgen maar liefst 22 graden.

Rokjesdag
Als bij toverslag halen de vrouwen op de eerste warme dag van het jaar massaal de rokjes tevoorschijn. Vrijdag lijkt het moment te worden dat we de lente begroeten en officieel afscheid nemen van de donkere en koude winterdagen. Om van echt korte-rokjes-weer te spreken moet de zon schijnen en het kwik rond 20 graden liggen. Daarnaast is het belangrijk dat er niet te veel wind staat. Je rok moet immers op gekuiste hoogte blijven wapperen.

Zuidenwind
De frisse noordenwind van de afgelopen dagen wordt vervangen door een zuidelijke variant. Naast zonneschijn is vrijdag kans op wat hoge bewolking. De temperatuur loopt overdag op tot 20 of 21 graden in het zuidoosten van het land. In het noorden en westen van het land wordt het 17 tot 19 graden. Of we vrijdag een officiële warme dag halen, waarbij de temperatuur in De Bilt minimaal 20 graden moet zijn, is nog onzeker.

Vorig jaar viel de eerste officiële warme dag al vroeg in het jaar, op 20 maart. Meestal maken we de eerste warme dag pas mee in april. In 1961 en 1990 viel de eerste warme dag nog iets vroeger, namelijk op 17 maart.

Rokjesdag wordt een film
Regisseur Johan Nijenhuis, bekend van films als Costa en Verliefd op Ibiza, gaat een film maken over het fenomeen rokjesdag. De film speelt zich af in Amsterdam en de opnames zullen starten op de eerste mooie lentedag van het jaar, waarschijnlijk a.s. vrijdag dus. Rokjesdag wordt volgend voorjaar in de bioscopen verwacht.

Door: Hans Roozen/weeronline

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen