Hartverwarmend schooldrama in Dongense Cinema

Foto:

Maandag 23 februari vertoont Cinemaclub Dongen de film “Monsieur Lazhar” in het Dongeparktheater van de Volckaert. Af en toe zijn er relatief kleine films die een grote impact hebben op de mentale beleving. Monsieur Lazhar is zo’n film. De film speelt zich af op een Canadese basisschool. De school is van slag, omdat een lerares zelfmoord heeft gepleegd in een klaslokaal. Dat is een zeer traumatische ervaring voor de kinderen en er is alle aandacht voor hen.

Maar Lazhar, de nieuwe leraar van Algerijnse afkomst, merkt dat niet alleen de kinderen, maar ook de docenten en directie aandacht en psychologische hulp nodig hebben. Zelfmoord is iets wat bij iedereen impact heeft en daar moet bij iedereen aandacht aan geschonken worden. Ondanks het zware thema is het geen sombere film. Er zijn voldoende momenten met lichte humor en tederheid.

Het karakter van Bashir Lazhar, prachtig gespeeld door de Algerijnse acteur Mohamed Fellag, heeft daar een belangrijke aandeel in. Ondanks zijn aanpassingsproblemen op de school weet hij de kinderen voor zich te winnen. Zijn innemendheid speelt daarbij een belangrijke rol. De kinderen zijn op zoek naar een eigen identiteit. Waar staan ze in deze wereld? Lazhar probeert hen te helpen bij die zoektocht. Maar ook hijzelf moet nog iets uitzoeken, iets wat met zijn verleden te maken heeft, maar waarvan hij de school niet op de hoogte brengt. Verschillende lagen dus in deze film, wat het geheel alleen maar interessanter maakt. Boeiend van begin tot eind. Het geeft een bijzondere indruk hoe kinderen en volwassenen ieder op hun eigen manier omgaan met een zelfmoord. Meneer Lazhar is daarbij het sympathieke middelpunt. Een personage waar veel onderwijzers bij het zien van deze film een voorbeeld aan zouden kunnen nemen.

Dat Monsieur Lazhar uiteindelijk internationaal werd opgepakt blijkt uit de nominatie voor een Oscar als Beste Niet-Engelstalige film. De nominatie werd niet verzilverd, maar de film won wel de publieksprijs op het Film Festival van Rotterdam!

Aanvang voorstelling 20.00 uur, zaal open vanaf 19.30 uur. Losse verkoop € 6,50 (CJP/CKV€ 5,00) of voor de echte liefhebber: door het kopen van een 10-voorstellingenkaart voor € 50,00 wordt men tevens lid van de cinemaclub. Volg ons programma: www.cinemaclubdongen.nl

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen