Een gymzaal in de Hubertuskerk?

Foto: Jan Stads/Pix4Profs

De gemeente Dongen is van plan om in Dongen-Vaart een nieuw IKC (integraal Kind Centrum) te bouwen ter vervanging van onder meer de huidige Agnesschool. In een recent onderzoek, uitgevoerd in opdracht van de gemeente, is uitgezocht of er een mogelijkheid is een nieuw IKC te bouwen op de plek van de Gaasjes en de Hubertuskerk om te bouwen tot gymzaal. Max Verhoeven, directeur van Stichting Initia, vindt dat laatste geen goed idee

Afgelopen najaar werden de resultaten van de haalbaarheidsstudie naar een integraal kindcentrum (IKC) in Dongen Vaart gepresenteerd aan het College van Burgemeester en Wethouders. In dat rapport waren twee opties meegenomen: nieuwbouw op de huidige locatie van basisschool Sint Agnes en inpassing van een IKC in en rond de St. Hubertuskerk. dongen.nieuws.nl legde destijds beslag op het rapport, en meldde in een eerder artikel dat daaruit onder meer bleek dat het onderbrengen van de school in de Hubertuskerk bijna vier keer zoveel kost als nieuwbouw op de huidige locatie. Uit een nieuw rapport waarop deze website de hand wist te leggen, blijkt dat er inmiddels in opdracht van het College aanvullend onderzoek is gedaan om te bekijken of er een derde optie mogelijk is: nieuwbouw van een IKC op de plaats waar nu sporthal De Gaasjes staat, in combinatie met het gebruik van de Hubertuskerk als gymzaal.

dongen.nieuws.nl sprak over de uitkomsten van het aanvullende rapport met Max Verhoeven, directeur van Stichting Initia, de overkoepelende stichting van de zes katholieke basischolen in Dongen. “we zijn erg gecharmeerd van het idee om een nieuw, modern IKC te bouwen op de plaats van De Gaasjes. Van het plan om de gymzaal te situeren in de Hubertuskerk worden we minder enthousiast” aldus Verhoeven. “Natuurlijk hebben we sympathie en begrip voor het streven van de  inwoners van Dongen-Vaart om een functie voor de kerk te behouden, maar een gymzaal in die kerk is niet de meest ideale oplossing. We willen graag een multifunctioneel gebouw waarvan iedereen uit Klein-Dongen-Vaart gebruik kan maken, dus incl. school, kinderopvang, jeugdcentrum en sportfaciliteiten op één plaats.”

Verhoeven zal zich schikken naar het eindoordeel van de gemeenteraad, maar vindt het onderzoek naar de mogelijkheden om de gymzaal onder te brengen in de kerk niet logisch en onvolledig. “Het geeft allerlei praktische problemen, denk bv aan weinig licht, en  het douchen na het sporten, terwijl je dat perfect kan regelen als je een sportgelegenheid die voldoet aan alle moderne eisen integreert in het IKC. Daar heeft iedere gebruiker profijt van, ook de buurtbewoners die gebruik maken van het sportveld erachter. En bovendien is nu niet eens onderzocht wat de kosten zijn als de gymzaal geintegreerd wordt in het nieuwe IKC. Er is dus niet uitgerekend wat er bespaard wordt als je de gymzaal ook gewoon meeneemt in de nieuwbouwplannen. Het onderzoek is dus wat dat betreft te eenzijdig uitgevoerd.”

Max Verhoeven vraagt zich ook af, hoe het zit met de exploitatielasten als de Hubertuskerk gebruikt gaat worden als nieuwe gymzaal.”een volledige nieuwbouw valt qua exploitatielasten natuurlijk veel gunstiger uit dan de optie om een gymzaal in de kerk te bouwen want het onderhoud aan de kerk is vele malen duurde dan het onderhoud aan een nieuw gebouw. De school heeft daar sowieso geen middelen voor. Om de kerk te behouden zijn er wellicht nog andere opties denkbaar, je ziet diverse voorbeelden in het land waar kerken  door projectontwikkelaars omgebouwd worden tot bv appartementen.”

Het belangrijkste vindt Verhoeven echter dat er snel een beslissing genomen wordt: “in eerste instantie gingen we er van uit dat we na de zomer van 2015 in een nieuwe school zouden kunnen beginnen. Dat wordt al minimaal een jaar later. Ik hoop dan ook dat de gemeenteraad snel knopen doorhakt en goed in ogenschouw neemt wat voor Klein-Dongen-Vaart de beste optie is: een multifunctioneel gebouw waarin alle activiteiten ondergebracht worden.”

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen