Dorps- en wijkraden werken aan de toekomst

Foto:

Dongen kent een lange traditie van dorps- en wijkraden. Ze vormen een belangrijke schakel tussen de inwoners en de gemeente. Met als doel: een prettig woon- en leefklimaat bevorderen. Maar hoe doe je dat anno 2015? Daarover zijn de dorps- en wijkraden in gesprek met elkaar, de gemeenteraad en externe partners. De opbrengst van die gesprekken moet leiden tot een nieuwe Notitie Dorps- en Wijkraden.

Kennismaking
Op 15 januari maakten gemeenteraadsleden en leden van de 9 dorps- en wijkraden kennis met elkaar. Dat gebeurde in Europlus; thuisbasis van wijkraad West 1. Na een rondje speed daten werd gesproken over wat beide partijen voor elkaar kunnen betekenen. Best veel, zo was de conclusie vorig week. Door een goed samenspel kunnen de dorps- en wijkraden en de gemeenteraad samen bouwen aan de toekomst van Dongen.

Communicatie en informatie
Er liggen veel kansen, vooral op het gebied van onderlinge communicatie en informatie. Dorps- en wijkraden kunnen – via de griffier – belangrijke onderwerpen op de agenda van de gemeenteraad plaatsen. Andersom kan de gemeenteraad informatie, kennis en gevoelens bij de dorps- en wijkraden ophalen. Vanuit de controlerende taak kan de gemeenteraad er nog meer op letten dat dorps- en wijkraden vroegtijdig bij grote projecten worden betrokken.

Aanbevelingen
Ook werd gesproken over hoe je een goed contact tussen gemeenteraad en dorps- en wijkraden kunt realiseren. Enkele aanbevelingen: benoem per fractie een contactpersoon voor de dorps- en wijkraden, wissel agenda’s en verslagen uit, ontmoet elkaar regelmatig en bezoek samen de dorpen en wijken om te ervaren wat er leeft.

Nieuw beleid
De avond leverde waardevolle tips op en sloot goed aan op de dorps- en wijkradendag van 18 oktober 2014. Veel leden kwamen die dag naar de Heilig Hartschool, waar wijkraad De Beljaart zetelt. Zij gingen in gesprek met wethouder Bea van Beers, met medewerkers van de gemeente, wooncorporatie Casade, ContourdeTwern, de politie en de gemeenteraad, vertegenwoordigd door René Jansen (fractievoorzitter VPD). Na enkele miniworkshops werden hier de speerpunten voor de nieuwe
Notitie Dorps- en Wijkraden benoemd: investeren in onderlinge samenwerking, in samenwerking met de gemeente en in samenwerking met de gemeenteraad.

Prioriteiten
Ook werden op 18 oktober inhoudelijke prioriteiten benoemd. Thema’s waar de dorps- en wijkraden aan willen werken zijn: veiligheid, communicatie met inwoners, sociale contacten (burenhulp), verkeer, behoud voorzieningen en stabiliteit van de dorps- en wijkraden.

Vervolg
De raadsinformatieavond van 15 januari en de dorps- en wijkradendag van 18 oktober hebben veel bruikbare adviezen opgeleverd. Binnenkort gaan de dorps- en wijkraden in gesprek met externe samenwerkingspartners. De conclusies van al deze gespreksrondes vormen de basis voor de nieuwe Notitie Dorps- en Wijkraden. Een notitie waar de dorps- en wijkraden zelf volop aan meewerken!

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen