Geen nepwapen als vakantiesouvenir

Foto:

Het is zo verleidelijk; een nepwapen, bolletjespistool of een zogenaamde BB-gun dat op vakantie is gekocht meenemen als ‘souvenir’. Veel jongeren beseffen niet dat het bezit van een nepwapen in Nederland verboden is en dat dat een forse boete en zelfs celstraf kan opleveren. De politie ziet elk jaar weer tijdens de zomerperiode het aantal meldingen over (nep)wapens en het aantal in beslag genomen nepwapens toenemen. 

“Ze schieten toch niet ècht?”
Alle bezitters van een nepwapen worden strafrechtelijk vervolgd. “Hoezo”, is dan vaak de reactie, “het gaat toch maar om speelgoed, ze schieten toch niet ècht?” Daar gaat het niet om. Heel veel overvallen en straatroven worden gepleegd met nepwapens. Ze zijn dan wel van kunststof en veel lichter, maar als je er een op je gericht krijgt, weet je dat niet. 
Niet stoer
Het is vrij simpel om tijdens de vakantie in het buitenland aan nepwapens te komen, terwijl die in Nederland verboden zijn. De jeugd vindt het stoer om zo’n wapen te hebben, vooral tegenover leeftijdgenoten. Voor je het weet wordt ermee gedreigd. Bovendien blijkt uit wetenschappelijk onderzoek dat een imitatiewapen vaak een opstapje is naar een scherpschietend wapen. Ook worden nepwapens regelmatig gebruikt bij overvallen en straatroven.
Websites
De website vet-nep.nl licht jongeren voor over de gevaren van het bij zich hebben van nepwapens èn het gebruik ervan. In een filmpje wordt pijnlijk duidelijk hoe verkeerd het kan aflopen. Ook de jongerenwebsite vraaghetdepolitie.nl biedt filmpjes en geeft antwoorden op tal van praktische vragen.

Straffen voor nepwapens
Het bezit van een nepwapen is strafbaar volgens de wet Wapens en Munitie. 
nep-Magnums, -Brownings en -riotguns, ook al zijn ze van een andere formaat of van een afwijkende kleur, je mág ze niet in je bezit hebben. Ook zogenaamde balletjespistolen en laserpistolen zijn strafbaar; die zijn niet alleen voor dreiging geschikt, ze kunnen ook verwondingen veroorzaken. Het Openbaar Ministerie vervolgt daarom streng. Er wordt altijd een proces-verbaal opgemaakt. De straffen voor jongeren variëren van een taakstraf tot (voorwaardelijke) jeugddetentie. Volwassen first-offenders kunnen een geldboete verwachten. Uiteraard worden de wapens in beslag genomen. Ga je voor een tweede keer in de fout dan zijn de straffen aanzienlijker hoger. De vakantie kan dus een stuk duurder uitvallen! 
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen