Expositie over 11.000 jaar Beljaart

Foto:

Reeds 11.000 jaar geleden kon je ze tegenkomen op de grond waarop nu DE BELJAART ligt, de rondtrekkende jagers uit de STEENTIJD. Deze wijk, eens het grensgebied tussen de Baronie van Breda en het graafschap Holland, is een jonge wijk, maar wel een met zeer oude wortels. Van 24 april tot en met 17 augustus zijn een groot aantal vondsten uit de Beljaart te zien in de expositie ‘LEVEN MET STEEN, Beljaartvondsten komen tot leven’ in museum DE LOOIERIJ.

Het is de Dongense Ellie van den Broek die de bodem van de Beljaart  onderzocht op overblijfselen van het vroegere leven en met deze vondsten het leven in de Beljaart uit lang vervlogen tijden, weer  tot leven liet komen.  Zij vond een schat aan informatie over onze voorvaderen. Het oudste pijlpuntje, een Maulauriespits,  11.000 jaar oud en ook  een grote hoeveelheid stenen gereedschappen hebben veel te vertellen. Uiteraard kwamen ook vondsten uit jongere tijden tevoorschijn, zoals een Christuskind, een ‘zakheilige’ uit de 16de eeuw. 
Museum DE LOOIERIJ, in belangrijke mate mogelijk gemaakt door de gemeente Dongen, ziet, naast het uitdragen van de Dongense fundamenten, het leerlooien, ook een taak om regelmatig de spot op de inwoners   te zetten door middel van  exposities in  ’t Nieuwe Nathuis.   
De nieuwe expositie LEVEN MET STEEN, Beljaartvondsten komen tot leven, is er een geworden  met een bijzondere samenwerking. De expositie zal worden geopend door de huidige bewoners van DE BELJAART. Hiervoor is gekozen omdat de bouwproblematiek deze prachtige wijk een imago gaf dat nodig eens bijgesteld moet worden. Daarnaast is er samenwerking aangegaan met het Natuurmuseum Brabant uit Tilburg. Zij leveren o.a. botten van een mammoet een dier dat  in die tijd leefde. Daarnaast stellen zij  leskisten beschikbaar aan het Dongens onderwijs die aanvullend zijn op deze exposities. En tot slot hebben alle Dongense leerlingen ook nog gratis toegang tot het Natuurmuseum gedurende de looptijd van deze expo in DE LOOIERIJ.  Zoals men gewend is van dit museum , is deze wisselexpo ook deze keer gratis toegankelijk  voor bezoekers.    
beljaart110002