Johan de Hoon (61) neemt afscheid van de Rabobank

Foto:

Veel mensen worden vaak wat somber als de dagen merkbaar korter worden en de onvermijdelijke ‘r in de maand’ weer met rasse schreden nadert. Zo niet Johan de Hoon. Voor de herfst invalt is hij namelijk ‘vrij van werk’. Op donderdag 29 augustus is zijn laatste werkdag bij Rabobank Tilburg en omstreken.

Hij werd geboren in Rijsbergen, maar woont inmiddels 33 jaar in Dongen. In 1998 kwam hij in dienst van de voormalige Rabobank Dongen-Rijen en op zijn visitekaartje kwam ‘hypotheekadviseur’ te staan. En dat werk is hij tot op de dag van vandaag blijven doen, ook na de fusie met ‘Tilburg’ in 2005. “Samen met je klanten tot een eerlijk en passend voorstel komen waar iedereen blij van wordt en ook blijft. Dat verveelt nooit,” zo verklaart De Hoon.
Maar toch stopt hij nu, ‘relatief jong’. “Dat klopt, maar toch heb ik nu het gevoel dat het ‘klaar’ is. En dat heeft ook te maken met het huidige tijdsbeeld. Mensen gaan steeds meer via de computer uitzoeken en regelen, zeker jongere mensen. Gesprekken worden anders gevoerd, formeler ook. Dat is wennen, daar ben ik eerlijk in. Maar ik realiseer me ook dat dit de realiteit én het toekomstbeeld is.”
 Johan de Hoon ervoer zijn baan bij de Rabobank als een ‘warm nest’, een werkgever met een grote lokale betrokkenheid. Je was aanspreekpunt voor veel klanten die je in het dorp tegenkwam, spontaan. Die binding is allemaal minder geworden maar met name daaruit haalde hij als financieel adviseur zijn plezier. “Dan kun je nog wel een paar jaar doortrekken maar als de nieuwe manier van werken jou niet op het lijf is geschreven, dan maak ik liever plaats voor een jongere collega. De wet- en regelgeving wordt daarnaast ook nog steeds strenger. Voor een groot deel terecht, maar de administratie die het allemaal met zich meebrengt kost veel tijd en die besteed ik liever aan rechtstreeks klantencontact.”
 Een voor de hand liggende vraag is of hij niet bang is voor het ‘zwarte gat’. “Integendeel,” is zijn reactie. “Zodra mensen weten dat je voornemens bent te stoppen hangen ze al aan de bel; ‘Johan, we hebben ‘straks’ nog een mooi vrijwilligersbaantje voor jou.’ Dat gaat me toch wat te snel. Eerst maar eens een jaartje wennen aan de nieuwe situatie, zo is mij ook geadviseerd. Daarna komen hopelijk nog jaren genoeg om wat zaken in de Dongen samenleving op te pakken.”
 Waar hij wel meteen meer tijd aan gaat besteden is zijn uitgesproken hobby hardlopen. Bij Atledo. Johan is een bekend gezicht op de ‘velden en wegen’ binnen de driehoek Oosterhout-Breda-Dongen. Hij heeft al ooit de marathon van Rotterdam geslecht en meerdere halve marathons het hoofd geboden. “De laatste tijd heb ik wat last gehad van blessures en me beziggehouden met extra werkzaamheden op de bank. Dat gaat nu allebei de goede kant op, dus het aantal kilometers dat ik overdag en niet in het weekend afleg zal, als het aan mij ligt, zeker toenemen. Ik kijk terug op een mooie carrière en dat maakt het afscheid wat makkelijker. Het gemis aan klantcontact zal zich echter nog wel even doen gevoelen.”     
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen