Vieya stopt met MFA

Foto:

Vieya trekt zich per direct terug uit het project  MFA. De samenwerking met de gemeente Dongen voor de bouw van een Multifunctionele Accommodatie op de locatie Cammeleur, wordt  definitief stopgezet vanwege een koerswijziging van de Dongense wooncorporatie. Dat besluit heeft Vieya  medegedeeld aan het college van burgemeester en wethouders tijdens een spoedbijeenkomst. 

Reactie college
In een eerste reactie stelt het college ‘zeer onaangenaam verrast’ te zijn. ,,Dit besluit komt onverwacht en is volledig in strijd met de weg die we samen vanaf de in 2007 gesloten overeenkomst hebben ingeslagen. Inwoners, verenigingen, gemeente Dongen en andere betrokken partners rekenden op Vieya en op de realisatie van een MFA. Het is uitermate teleurstellend dat we zover in het proces elkaar loslaten, dit is geen goede zaak voor de Dongense samenleving”, aldus wethouder Ad van Beek.
Alternatief
Het college gebruikt de zomermaanden om op zoek te gaan naar het antwoord op de vragen: Hoe nu verder? Wat zijn de consequenties voor het MFA en welke oplossingsrichtingen zijn er mogelijk? De raad zal hierover nader worden geïnformeerd bij de eerstvolgende vergadering na het zomerreces. Doel is de realisatie van een MFA ook zonder Vieya voort te zetten. 
Nieuwbouw
,,Wij snappen heel goed”, aldus wethouder Van Beek (financiën), ,,dat er nu Dongenaren zijn die zullen zeggen: Het is verstandig om in deze tijd van zware economische recessie geen uitgave meer te doen ter grootte van een MFA. Maar we moeten met zijn allen heel goed beseffen dat nieuwbouw een betere optie is dan het steken van miljoenen in het tijdelijk opknappen van diverse oude gebouwen. De exploitatie van een nieuwe multifunctionele accommodatie zou per jaar een bezuiningstaakstelling opleveren van € 100.000,- op de exploitatielasten en dat gedurende 40 jaar.”
Vertraging
In de gemeenteraad is aangekondigd dat de Cammeleur direct na carnaval 2014 zou worden gesloopt, waarna met de nieuwbouw op de locatie aan de Hoge Ham zou worden begonnen. Eind februari jl. stelde de raad hiertoe een voorbereidingskrediet beschikbaar van 
€ 800.000,=. Dat tijdspad wordt nu niet meer gehaald.
Schade
Het college heeft in het overleg met Vieya medegedeeld dat Vieya op basis van de gemaakte afspraken verantwoordelijk is voor de financiële schade in het MFA-project als gevolg van het eenzijdig beëindigen van de samenwerking in deze fase.
Overeenkomst
De afgelopen maanden is door de gemeente Dongen en Vieya Wooncorporatie gewerkt aan een vernieuwde overeenkomst (samenwerkingsovereenkomst) voor het stadium waarin het project MFA zich bevindt. Gelijktijdig zijn er afspraken omtrent woningbouwontwikkeling op papier gezet in een zogenaamde ‘compensatieovereenkomst’. Geheel onverwacht kwam de mededeling van Vieya dat men de financiële risico’s te groot vindt gezien de onzekere situatie op de woningmarkt en dat is besloten de gesloten overeenkomst te beëindigen. 
Woningbouwontwikkeling
Dit besluit van Vieya betekent ook dat er een einde komt aan door gemeente en Vieya gecoördineerde woningbouwontwikkeling in Dongen. De eerder vastgelegde prestatieafspraken omtrent sociale woningbouw blijven overeind. Wel geldt dat de gemeente initiatieven voor woningbouwontwikkeling weer per plan en per locatie zal gaan beoordelen.
Opgave
De consequenties voor de plannen voor het MFA zijn op dit moment onduidelijk. De opgave blijft helder en onveranderd, namelijk toekomstbestendige huisvesting realiseren voor:
– De huidige gebruikers van Cammeleur en Schouw
– Bibliotheek Theek5
– Diverse partijen die nu gehuisvest zijn in monofunctionele en/of verouderde gebouwen die de gemeente wil afstoten.
Opties
Wethouder Ad van Beek wil zich nog niet uitspreken over mogelijk andere opties. ,,Daarvoor is het te vroeg, eerst hebben we nader onderzoek nodig. Dat moet leiden tot betrouwbare informatie. Pas dan kunnen we, in samenspraak met de raad, een nieuwe beslissing nemen. Maar één ding is zeker: Wij zullen ons in blijven zetten voor de samenleving. Dongen verdient een goede voorziening voor sociaal-culturele huisvesting.’’ 
U kunt hieronder reageren op dit artikel
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen