De kwestie Loefstraat – Grondig bekeken!

Reactie Volkspartij Dongen n.a.v. beantwoording artikel41 vragen RvO over de klachtafhandeling met betrekking tot de grondkwestie Minister Loefstraat.Dongen, 29 september 2012 – In september heeft de Volkspartij Dongen in de gemeenteraad een vraag gesteld over een brief van een bewoner, gericht aan het college en de gemeenteraad van Dongen, over een conflict waar één van de collegeleden bij betrokken bleek. De brief stond niet op de lijst van de ingekomen stukken, reden om hier kritische vragen over te stellen in de gemeenteraad en via de zogenaamde artikel 41 procedure. Inmiddels heeft de Volkspartij Dongen op alle vragen een formele reactie ontvangen van het College.De Volkspartij Dongen is grondig te werk gegaan in dit proces. De afhandeling van de klacht is een zaak tussen bewoner en gemeente. Onze conclusie is dat de gemeente de klachtprocedure op juiste wijze heeft afgehandeld. Daar hebben we verder geen op- of aanmerkingen over. Wel hebben we ons verbaasd over de krampachtige communicatie rondom dit proces. In plaats van direct volledige openheid te geven over de zaak, bijvoorbeeld via een toelichting van de wethouder in de gemeenteraad of via de pers, werd direct een klachtprocedure in gang gezet, in combinatie met volledige radiostilte vanuit het gemeentehuis. Het gevolg was veel extra aandacht in de media en het hele voorval was in Dongen enkele weken het gesprek van de dag. De laatste tijd trekt het college wel vaker de aandacht over gevoelige kwesties. Volle zalen in het gemeentehuis, met ongeruste ouders, zoals tijdens het debat over het Leerlingenvervoer en de toekomst van de Peuterspeelzalen. Zaken die Dongenaren écht bezig houden. Het College zou de inwoners transparante antwoorden moeten geven, helder en duidelijk. De stijl van communicatie, of het uitblijven ervan, wekt nu bij ons het gevoel op dat er eerder zand in de ogen wordt gestrooid, dan dat het er duidelijker op wordt voor de betrokkenen. In die zin stelt het ons teleur, dat onze slotvraag ‘wat zijn de leerpunten voor het college?’ wordt afgehandeld met de vermelding ‘ook al zijn er redenen voor de termijnoverschrijding en betreft het een termijn van orde, verdient de termijnbewaking nadere aandacht’. Voor de Volkspartij Dongen een onbevredigend antwoord.Wij hadden liever gezien, dat vanuit een college, dat burgerparticipatie zo hoog in het vaandel heeft staan, er een antwoord had gelegen waarbij men nog kansen ziet om binnen deze coalitieperiode te verbeteren in het open communiceren en transparant informeren van burgers, pers en gemeenteraad. En natuurlijk neemt de Volkspartij Dongen hierbij een kritische houding aan. We gaan als grootste lokale partij voor het belang van de Dongense mensen. Dat hierdoor het college de laatste tijd extra onder vuur ligt, is hiervan een logisch gevolg. We hopen dat dit College hier alsnog lessen uit trekt, en dus beter gaat communiceren, zeker bij gevoelige kwesties! René JansenFractievoorzitter Volkspartij Dongen.

Reactie Volkspartij Dongen n.a.v. beantwoording artikel41 vragen RvO over de klachtafhandeling met betrekking tot de grondkwestie Minister Loefstraat.
Dongen, 29 september 2012 – In september heeft de Volkspartij Dongen in de gemeenteraad een vraag gesteld over een brief van een bewoner, gericht aan het college en de gemeenteraad van Dongen, over een conflict waar één van de collegeleden bij betrokken bleek. De brief stond niet op de lijst van de ingekomen stukken, reden om hier kritische vragen over te stellen in de gemeenteraad en via de zogenaamde artikel 41 procedure. Inmiddels heeft de Volkspartij Dongen op alle vragen een formele reactie ontvangen van het College.
De Volkspartij Dongen is grondig te werk gegaan in dit proces. De afhandeling van de klacht is een zaak tussen bewoner en gemeente. Onze conclusie is dat de gemeente de klachtprocedure op juiste wijze heeft afgehandeld. Daar hebben we verder geen op- of aanmerkingen over. Wel hebben we ons verbaasd over de krampachtige communicatie rondom dit proces. In plaats van direct volledige openheid te geven over de zaak, bijvoorbeeld via een toelichting van de wethouder in de gemeenteraad of via de pers, werd direct een klachtprocedure in gang gezet, in combinatie met volledige radiostilte vanuit het gemeentehuis. Het gevolg was veel extra aandacht in de media en het hele voorval was in Dongen enkele weken het gesprek van de dag.
De laatste tijd trekt het college wel vaker de aandacht over gevoelige kwesties. Volle zalen in het gemeentehuis, met ongeruste ouders, zoals tijdens het debat over het Leerlingenvervoer en de toekomst van de Peuterspeelzalen. Zaken die Dongenaren écht bezig houden. Het College zou de inwoners transparante antwoorden moeten geven, helder en duidelijk. De stijl van communicatie, of het uitblijven ervan, wekt nu bij ons het gevoel op dat er eerder zand in de ogen wordt gestrooid, dan dat het er duidelijker op wordt voor de betrokkenen. In die zin stelt het ons teleur, dat onze slotvraag ‘wat zijn de leerpunten voor het college?’ wordt afgehandeld met de vermelding ‘ook al zijn er redenen voor de termijnoverschrijding en betreft het een termijn van orde, verdient de termijnbewaking nadere aandacht’. Voor de Volkspartij Dongen een onbevredigend antwoord.
Wij hadden liever gezien, dat vanuit een college, dat burgerparticipatie zo hoog in het vaandel heeft staan, er een antwoord had gelegen waarbij men nog kansen ziet om binnen deze coalitieperiode te verbeteren in het open communiceren en transparant informeren van burgers, pers en gemeenteraad. En natuurlijk neemt de Volkspartij Dongen hierbij een kritische houding aan. We gaan als grootste lokale partij voor het belang van de Dongense mensen. Dat hierdoor het college de laatste tijd extra onder vuur ligt, is hiervan een logisch gevolg. We hopen dat dit College hier alsnog lessen uit trekt, en dus beter gaat communiceren, zeker bij gevoelige kwesties!
René Jansen
Fractievoorzitter Volkspartij Dongen.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen