Feestelijke opening nieuwbouw centrum ’s Gravenmoer

Dongen, 30 oktober 2012 – Onder grote belangstelling is dinsdag 30 oktober feestelijk stilgestaan bij de oplevering van diverse nieuwbouwprojecten in het centrum van ’s Gravenmoer. Kers op de taart vormde de onthulling van een borstbeeld van Marinus Entrop, Brabants eerste autobouwer en oud-inwoner van ‘s Gravenmoer.In de Geubel blikte Sander Kock, directeur Slagenland Wonen, trots terug. “De realisatie van de projecten heeft veel geduld gevraagd. Maar we hebben mooie, op zorg gerichte woonvoorzieningen kunnen bouwen. Hier kan ’s Gravenmoer mee vooruit.” Joop Velthoven, wethouder Ruimtelijke Ordening feliciteerde de corporatie met het behaalde resultaat. “De eerste stap was jaren geleden het bouwen van een supermarkt. Daar zijn onze inwoners nog steeds heel blij mee. Met de recente nieuwbouw hebben we het goed voor elkaar in een gemeenschap die 2000 inwoners telt. Je kunt een leven lang wonen in ’s Gravenmoer.”

Dongen, 30 oktober 2012 – Onder grote belangstelling is dinsdag 30 oktober feestelijk stilgestaan bij de oplevering van diverse nieuwbouwprojecten in het centrum van ’s Gravenmoer. Kers op de taart vormde de onthulling van een borstbeeld van Marinus Entrop, Brabants eerste autobouwer en oud-inwoner van ‘s Gravenmoer.

In de Geubel blikte Sander Kock, directeur Slagenland Wonen, trots terug. “De realisatie van de projecten heeft veel geduld gevraagd. Maar we hebben mooie, op zorg gerichte woonvoorzieningen kunnen bouwen. Hier kan ’s Gravenmoer mee vooruit.” Joop Velthoven, wethouder Ruimtelijke Ordening feliciteerde de corporatie met het behaalde resultaat. “De eerste stap was jaren geleden het bouwen van een supermarkt. Daar zijn onze inwoners nog steeds heel blij mee. Met de recente nieuwbouw hebben we het goed voor elkaar in een gemeenschap die 2000 inwoners telt. Je kunt een leven lang wonen in ’s Gravenmoer.”

 

 

Borstbeeld
Na de inleidende woorden toog het gezelschap naar de binnentuin van de Kerkebosdreef. In de tuin heeft het bronzen borstbeeld van Marinus Entrop een plek gekregen. Burgemeester Simone Dirven-van Aalst stond stil bij de betekenis van de markante, creatieve technicus, die in 1962 op 88-jarige leeftijd overleed. “Hij was rond 1900 zijn tijd ver vooruit. Zette ’s Gravenmoer op de kaart met zijn automobielen. Het brengt mij bij een vergelijking met astronaut André Kuipers, die ons met zijn tweets en foto’s meenam naar een andere wereld. Entrop deed dat op zijn manier ook.” De burgemeester bedankte historicus/heemkundige Frans Kense en Marius Verhagen, voorzitter van de heemkundekring, voor hun inzet om een monument te realiseren.

 

 

Attractie
Marius Verhagen memoreerde tot slot de eerste autorit die Entrop in 1909 maakte door onder andere Dongen, Gorinchem en Utrecht. “Overal stonden mensen langs de kant. Een redacteur van het tijdschrift de Kampioen maakte een levendig verslag. En met de dubbeldeks bus die Entrop fabriceerde, bezocht hij kermissen. Voor twee kwartjes per persoon konden mensen dan een tocht maken. Dat was een echte attractie.” In ’s Gravenmoer genoot Entrop vooral bekendheid door de vele fietsen (tussen de 1500 en de 1800 stuks) en de kranen die hij vervaardigde. “Iedereen had wel een kraan van Entrop. Die lekten nooit.”

Kunstenaar
Het borstbeeld is vervaardigd door Jasmin Djerzic (1983). De beeldend kunstenaar studeerde in 2011 af aan de kunstacademie St. Joost te Breda en won de Breda Art Award. Djerzic heeft drie afdrukken van bandensporen rond het beeld geplaatst. Deze sporen symboliseren de sporen die Entrop achter zich heeft gelaten in ’s Gravenmoer. De gemeente verleende subsidie voor het maken van het beeld.

 

 

 

Nieuwbouw
Onder het motto ‘Een leven lang wonen in ’s Gravenmoer’ heeft Slagenland Wonen de afgelopen jaren enkele nieuwbouwprojecten in het dorp ontwikkeld. In de loop van 2012 is de bouw afgerond en zijn alle woningen in gebruik genomen. Met de bouw van moderne, op zorg gerichte woonvoorzieningen, kunnen inwoners van ’s Gravenmoer ook echt een leven lang in het dorp blijven wonen.

 

Gerealiseerd zijn de volgende nieuwbouwprojecten: