Strategische keuzes markeren groei Hoppenbrouwers Techniek (12%)

Foto:

Ingezonden Koninklijke Hoppenbrouwers Techniek deed afgelopen jaar vijf strategische overnames waarmee het bedrijf direct 45 mio extra omzette binnen de totale omzet van 350 mio. Deze overnames markeerden de groei (12%) van het bedrijf in 2023. Zo blijkt uit het jaarverslag dat het van origine Brabantse familiebedrijf vandaag presenteerde. De landelijke speler in technische dienstverlening heeft een sterke groeiambitie en wil in 2030

1 miljard euro omzetten
In de huidige markt is schaalvergroting voor installatiebedrijven die willen meedoen, onontkoombaar. De snelle vooruitgang op het gebied van automatisering, digitalisering en duurzaamheid vormt een uitdaging voor veel kleine ondernemingen die proberen bij te blijven. De groeiambitie van Hoppenbrouwers richt zich op een financieel stabiele positie in uiteenlopende disciplines, op verschillende markten en in alle regio’s. Algemeen directeur Henny de Haas zegt hierover: ‘Onze stabiliteit wordt versterkt door een directieteam met de aanstelling van een CFO en onze Raad van Commissarissen die afgelopen jaar van start is gegaan. Dit biedt klanten, medewerkers en andere belanghebbenden nog meer zekerheid en resulteert bovendien in uitdagender opdrachten en kansen voor onze bijna 1850 medewerkers.’

Business units op landelijk niveau
Het bedrijf opereert ook steeds meer als landelijke speler. Daar waar de vestigingen eerder dominanter waren in de strategie, geeft de technisch dienstverlener nu meer de voorkeur aan het werken met business units die op landelijk niveau samenwerken en hun kennis delen. ‘Deze manier van werken hanteerden we al op het gebied van beveiliging en technisch beheer. Nu breiden we deze organisatorische aanpassing uit naar industriële automatisering en utiliteitsbouw, want techniek wordt steeds complexer. Ook sluiten we hierdoor nog beter aan bij de werkwijze en behoeftes van klanten die landelijk opereren. De kracht van het lokale houden we overigens wel, want de vestigingen blijven eindverantwoordelijk voor projecten’ aldus De Haas.

Doorschuiven van projecten
Illustratief voor het afgelopen jaar waren wederom de macro-economische factoren zoals inflatie, renteverhoging, netcongestie en het stikstofbeleid. Hierdoor moesten sommige opdrachtgevers van Hoppenbrouwers bouwplannen of investeringen in duurzaamheid uitstellen en moest een aantal projecten doorgeschoven worden naar dit jaar. Uiteraard was dat van invloed op het resultaat in 2023. Tegelijkertijd heeft het bedrijf de meeste projecten die werden uitgesteld, kunnen opvangen met andere werkzaamheden, waardoor de financiële prognoses toch bijna geheel konden worden gerealiseerd.

Verduurzaming in huis
Afgelopen jaar heeft de technisch dienstverlener ook meer ervaring opgedaan met het online consumentenplatform ‘Hoppenbrouwers Thuis’ dat in 2022 gelanceerd werd. Inmiddels heeft het platform een ruim aanbod met cv-ketels, hybride warmtepompen, airco’s, zonnepanelen, laadpalen en thuisbatterijen en biedt Hoppenbrouwers adviesgesprekken over verduurzaming in huis. Het eerste halfjaar waren er vooral veel aanvragen voor hybride warmtepompen en zonnepanelen. Het negatieve marktsegment rondom zonnepanelen in de tweede helft van het jaar leidde wel tot een forse terugval van de omzet. Dit werd mede ingegeven door het ‘schommelende’ overheidsbeleid ten aanzien van het verduurzamen van woningen. Vanaf 2024 zal ‘Hoppenbrouwers Thuis’ ook beveiligingsinstallaties en all-electric waterpompen aanbieden en toewerken naar een service voor kleine klussen in huis.

Ervaren technisch personeel en zij-instromers
Net als afgelopen jaren werd 2023 gedomineerd door een tekort aan gekwalificeerd personeel in de techniekbranche. Deze aanhoudende krapte in combinatie met de groei van Hoppenbrouwers maakt het belang van goed werkgeverschap en het bieden van een aantrekkelijke werkomgeving belangrijker dan ooit. Het bedrijf is dan ook trots dat het dit jaar weer begon met erkenning ‘Top Employer’. Deze waardering blijkt eveneens uit de vele sollicitaties die Hoppenbrouwers afgelopen jaar kreeg en de instroom van bijna 600 nieuwe medewerkers (200 door overnames en 400 door autonome groei). Opvallend is de groei in de aanname van ervaren technisch personeel en van zij-instromers die via verkorte leertrajecten voor een baan in de techniek kiezen.

Meer focus op autonome groei
Daar waar de aandacht afgelopen jaar vooral ging naar groei door overnames, zal autonome groei dit jaar weer meer focus krijgen. Verder wil de technisch dienstverlener zich nog breder verspreiden over het land. Dit betekent dat ze onder meer wil uitbreiden in de Randstad. ‘De orderportefeuille voor 2024 is in ieder geval al goed gevuld’, aldus De Haas.

Over Hoppenbrouwers
Hoppenbrouwers is de technische dienstverlener die van A tot Z ontzorgt. Het bedrijf begon meer dan 100 jaar geleden als éénmanszaak in Udenhout. Nu ontwerpt, installeert en onderhoudt Hoppenbrouwers vanuit 20 vestigingen in Nederland elektrotechnische en werktuigbouwkundige installaties voor bedrijfsleven, industrie, zorginstellingen, scholen en particulieren. Met een cruciale rol in de energietransitie en de wereld van digitalisering realiseert het bedrijf projecten gericht op duurzame energieopwekking, energiemanagement en optimalisatie van het energieverbruik. Daarnaast implementeert Hoppenbrouwers dagelijks slimme gebouwtechnologie en geïntegreerde automatiseringssystemen. De bijna 1850 medewerkers staan op één binnen het bedrijf; tevreden medewerkers zorgen tenslotte voor tevreden klanten. Met hun passie voor techniek helpen zij de ambitie van Hoppenbrouwers waar te maken: de beste en meest duurzame technisch dienstverlener van Nederland worden.

Klik hier voor het volledige jaarverslag van 2023.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen