6 oktober: Dag van de Chemie…. en meer

Foto: CC0 Creative Commons

Wereldwijd wordt er door het jaar heen op bijna elke dag wel stilgestaan bij een bijzondere gebeurtenis, een persoon, een ziekte of een activiteit. We kennen natuurlijk allemaal Moederdag, dierendag of Valentijnsdag. Maar weet je bijvoorbeeld ook wanneer de Nationale Belletje-trek-dag valt? En heb je wel eens gehoord van Wereld Bamboe Dag? Op dongen.nieuws.nl zie je waar vandaag extra aandacht aan besteed wordt.

Vandaag is het:

  • Dag van de Chemie
  • Dag van de Wilsverklaring
  • Nationale Kringloopdag
  • Wereld CP-Dag
  • Wereld Stomadag

Dag van de Chemie
Bij de chemie kunt u denken aan laboratoria vol rare rookwolken en gekleurde reageerbuisjes, maar niets is minder waar. Zo’n beetje alles om u heen heeft namelijk te maken met chemie, zo stellen de organisatoren van de Dag van de Chemie, die dit jaar op 6 oktober plaatsvindt.

Chemie is overal. In uw voedsel, uw kleren, de computer waarop u dit leest… In het productieproces van veel producten zit ook wel ergens een chemisch proces. Reden genoeg om chemie eindelijk eens van haar middelbareschoolscheikunde-imago af te helpen en te laten zien waar deze tak van wetenschap allemaal voor gebruikt wordt.

Dat doen we tijdens de Dag van de Chemie. Deze Dag vindt dit jaar op 6 oktober plaats door heel Nederland heen. Door het hele land openen bedrijven en fabrieken hun deuren om te laten zien wat zij allemaal doen met chemie. U kunt ook terecht bij ziekenhuizen, waterschappen en laboratoria. Hartstikke leuk uitje dus! U kunt activiteiten volgen, rondleidingen krijgen, meedoen aan workshops of luisteren naar lezingen. In dit overzicht staat wat er allemaal te beleven valt en waar u terecht kunt bij u in de buurt.

Dag van de Wilsverklaring
U denkt er misschien niet zoveel over na, maar het is belangrijk om uw zaken goed te regelen na uw overlijden. Dat kan met een wilsverklaring, waar u al uw eisen en wensen over uw uitvaart en nalatenschap kunt opdragen aan uw nabestaanden. Lastige materie voor wie er niet mee bekend is, maar de Dag van de Wilsverklaring is er om u daarbij verder te helpen. Die vindt 6 oktober plaats.

De Dag van de Wilsverklaring is een initiatief van de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde, en is bedoeld om stervenden te helpen met het regelen van hun laatste zaken. Vaak omdat het fijner is dat persoonlijk te regelen, maar ook omdat u dat uw nabestaanden niet aan wil doen. De Dag bestaat uit bijeenkomsten in steden als Deventer en Sittard, waar u terecht komt om meer te leren over het regelen van een wilsverklaring.

Nationale Kringloopdag
Op de eerste zaterdag van oktober is het de Nationale Kringloopdag in Nederland. Door onze actieve lezers werden we geattendeerd op deze feestelijke open dag van kringloopwinkels.

Meer dan 150 van deze winkels openen de deuren op deze zaterdag ter ere van de Nationale Kringloopdag. Denk aan een hapje, een drankje, een muziekje, en leuke activiteiten.

Wereld CP-dag
Ieder jaar wordt een dag gewijd aan CP, Cerebral Palsy. CP is een hersenverlammingsziekte, en je hersenen, die wil je niet verlamd hebben. Wereldwijd hebben meer dan 17 miljoen deze ziekte, die ongeneeslijk is en veel problemen kan veroorzaken met anders heel normale dingen als lopen of dingen oppakken.

Om meer aandacht voor de ziekte te genereren, en om meer geld in te zamelen voor onderzoek, wordt in oktober Wereld CP-Dag gehouden. Tijdens deze Dag werken honderden (internationale) vrijwilligersorganisaties samen om CP op de agenda te kunnen zetten. U kunt daarom rond deze datum rapporten verwachten die de progressie van CP-onderzoek aangeven, of voorlichtingen krijgen over de ziekte.

Wereld Stomadag
Het is makkelijk grappen te maken over stoma’s, maar in werkelijkheid is leven met een stoma een lastige opgave. En helaas wordt er nog steeds met veel onbegrip op gereageerd.

Belangrijke operatie
Misschien niet geheel onverrassend, maar Wereld Stomadag is in het leven geroepen om mensen met een stoma een hart onder de riem te steken. De Dag moet bewustwording creëren over de belangrijke operatie die vele patiënten van darmkanker, leverziektes en de Ziekte van Krohn kunnen genezen. Het is daarom belangrijk dat er meer aandacht komt voor deze operatie en het leven dat deze mensen na afloop leiden.

UOA
Wereld Stomadag werd in 2012 voor het eerst georganiseerd. De Dag is in het leven geroepen door de United Ostomy Associations, uit de VS. Daar hebben, volgens de organisatie, maar liefst 1.000.000 mensen een stoma, en worden er 130.000 stoma-operaties per jaar uitgevoerd. Over de stoma kunt u bij de Ostomy Org. meer info vinden.

Reacties

article
100845
Super Jam 18 oktober in de Gouden Leeuw
Wereldwijd wordt er door het jaar heen op bijna elke dag wel stilgestaan bij een
https://dongen.nieuws.nl/geen-categorie/20181006/6-oktober-dag-van-de-chemie-en-meer/
2018-10-06T14:48:38+01:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/88/2018/10/06144815/chemie.jpg
Geen categorie