Echtscheiding door de ogen van een kind: ‘What Masie Knew’

Foto:

Dat kinderen in een scheiding het voornaamste slachtoffer zijn, is een bekend gegeven. Het zal echter zelden zo treffend in beeld zijn gebracht als in de film What Maisie Knew, volledig verteld vanuit het perspectief van de pas zesjarige Maisie (Onata Aprile). Deze film wordt vertoond bij Cinemaclub Dongen in de Theaterzaal van Dongepark op maandag 20 oktober aanstaande.

In flarden van gesprekken, ruzies, steken onder water en ander onvolwassen gedrag van haar New Yorkse ouders Susanna (Julianne Moore) en Beale (Steve Coogan) ziet het meisje al snel haar gezin uit elkaar vallen. Helemaal begrijpen wat er gebeurt doet ze niet, maar de vrolijke Maisie probeert er het beste van te maken.
Over de rug van hun dochter vechten vader en moeder hun ruzie verder uit. Aanvankelijk lijkt het ze vooral om de voogdij te doen maar gaandeweg verliezen zij de interesse voor hun dochter. Beale trouwt meteen met kindermeisje Margo en Susanna laat dat niet op zich zitten en stapt snel in het huwelijksbootje met barkeeper Lincoln, alles om de schijn van een stabiel gezinsleven op te houden.  
Schijn, inderdaad, want zowel pa als ma is vooral druk met zichzelf. Handelaar Beale moet op de ene zakenreis na de andere, uitgerangeerde zangeres Susanna wil haar carrière nieuw leven inblazen. Arme Maisie is overgeleverd aan haar nieuwe stiefouders, die overigens veel sympathieker blijken dan haar kleinzielige vader en moeder. Welbeschouwd is Maisie niet eens zozeer slachtoffer van een echtscheiding, maar van twee mensen die nooit een kind hadden moeten krijgen.
What Maisie Knew een prachtig, meeslepend en ontroerend drama. Dat komt vooral door de jonge Aprile, die in geen enkele scene ontbreekt. Haar vertolking van een naïef kind dat langzaam beseft dat haar ouders niet het beste met haar voorhebben, is hartverscheurend.
Aanvang voorstelling 20.00 uur, zaal open vanaf 19.30 uur.  Losse verkoop € 6,50 (CJP/CKV€ 5,00) of voor de echte liefhebber: door het kopen van een 10-voorstellingenkaart voor € 50,00 wordt men tevens lid van de cinemaclub. 
Volg het programma op  www.cinemaclubdongen.nl
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen