Verborgen levens in Rio

Foto:

Maandag 19 oktober vertoont Cinemaclub Dongen de film “The Invisible Life of Euridice Gusmao” in het theater De Volckaert.

“Mijn moeder is slechts de schaduw van mijn vader”. ¬Guida ziet het scherp: in het Rio de Janeiro van de vroege jaren vijftig is voor vrouwen geen plek in de schijnwerpers. Dus azen zij en haar zus Eurídice op een uitweg uit de dwangbuis van het leven dat voor hen is uitgestippeld, dat uit niets meer bestaat dan huwelijk en gezin. Beide zussen komen echter van een koude kermis thuis in The Inivisible Life of Eurídice Gusmão van de Braziliaanse filmmaker Karim Aïnouz.

De onafscheidelijke zussen Eurídice en Guida groeien op in Rio de Janeiro halverwege de twintigste eeuw. Eurídice ambieert een carrière als concertpianiste, Guida is op zoek naar de ware liefde. Als Guida na een opstandig vertrek naar Griekenland niet meer welkom is in het ouderlijk huis, moet ze, volledig op zichzelf aangewezen, haar eigen toekomst opbouwen. Eurídice weet van niets en gelooft nog steeds dat Guida zich in Europa bevindt. Tegelijkertijd denkt ook Guida, dankzij een leugen van haar aartsconservatieve vader, dat Eurídice is verdwenen. De twee zussen houden decennialang de hoop elkaar weer te vinden, ondertussen worstelend met de conservatieve rol die zij als vrouw in een patriarchale wereld moeten vervullen.

Vanaf het allereerste beeld schetst regisseur Karim Aïnouz levendig en gedetailleerd de innerlijke leefwereld van de twee hoofdpersonages, en sleept de film je mee in een zinnelijke en broeierige wereld, om vervolgens geleidelijk toe te werken naar het daverende slotakkoord.

Aanvang voorstelling 20.00 uur, zaal open vanaf 19.30 uur. Toegangsprijs  € 7,50 en voor leden van de cinemaclub € 5,00.  Volg ons programma: www.cinemaclubdongen.nl

Let op: reserveren via de website is verplicht.