Ongeplande zwangerschap in traditioneel Marokko

Foto:

Maandag 2 december vertoont Cinemaclub Dongen de film “Sofia” in het theater De Volckaert.

Elke vrouw die zwanger is geweest en daarbij de eerste maanden misselijk heeft doorgebracht, zal het zich nauwelijks kunnen voorstellen. Dat er negen maanden een kind in je groeit en je daar niets van gemerkt hebt. Toch komt zwangerschapsontkenning, want dat is de officiële benaming voor dit fenomeen, wel degelijk voor. Zeker in een land als Marokko waar seks buiten het huwelijk wordt bestraft met een jaar gevangenisstraf, waardoor het lichaam blijkbaar in staat is zwangerschap te verdoezelen.

In ‘Sofia’, het speelfilmdebuut van Meryem Benm’Barek, maken we kennis met de twintigjarige Sofia die nog bij haar ouders woont en ongehuwd in verwachting is geraakt en hier pas achter komt als haar vliezen breken. Samen met haar nicht Lena spoeden zij zich naar het ziekenhuis. Sofia wordt echter niet opgenomen. Een ongetrouwde vrouw mag in het ziekenhuis pas bevallen als een man aanwezig is om het ongeboren kind te erkennen. Gelukkig heeft Lena door haar studie connecties en kan de jonge vrouw geholpen worden. Sofia bevalt van een gezonde dochter. Maar dan begint de nachtmerrie pas.

Regisseur Meryem Benm’Barek laat zien dat religie en traditie nog steeds van doorslaggevende aard zijn in Marokko. Seks buiten het huwelijk? Schande! Maar ook laat ze via de personages Lena (vrijgevochten en modern) en Sofia (traditioneel) de klassenverschil-len van de Marokkaanse maatschappij zien. Sofia heeft echter de touwtjes stevig in handen en blijkt zelf verborgen krachten te hebben wat uiteindelijk leidt tot een verpletterende wending.

Aanvang voorstelling 20.00 uur, zaal open vanaf 19.30 uur. Toegangsprijs  € 7,50 en voor leden van de cinemaclub € 5,00.  Volg ons programma: www.cinemaclubdongen.nl