Politieke reacties op naam nieuwe MFA

Foto:

‘bij VAN DONGEN.’ Geen naam heeft de afgelopen jaren meer reacties losgemaakt dan deze. Het moet de nieuwe naam worden voor de nieuwe MFA, maar tijdens de raadsvergadering maakte wethouder Piet Panis bekend dat het College in gesprek gaat met de leden van de naamgevingscommissie. Aanleiding: de vele negatieve reacties vanuit de Dongense bevolking op de naam. Wat de insteek van deze gesprekken wordt, liet de wethouder in het midden.

‘Het college heeft kennis genomen van de reacties en is daar niet doof voor. De reacties zijn voor ons aanleiding om in gesprek te gaan met de naamgevingscommissie en de MFA-partners’, zo luidde de verklaring. De mening van veel Dongenaren is de afgelopen week wel duidelijk geworden, maar wat vindt de politiek eigenlijk. Dongen.Nieuws.nl vroeg de raadsfracties om een reactie. Die variëren van enthousiasme tot neutraal en ‘een gemiste kans’.

‘Wat het CDA betreft had de naam Cammeleur mogen blijven bestaan. Het College heeft besloten een commissie in te stellen om een nieuwe naam te bedenken en die is er ook gekomen, laat André Vonk weten.

Het merendeel van onze achterban en fractie was voor behoud van de naam Cammeleur. De naamgeving mocht echter geen speelbal worden van de politiek. Bij veel mensen die wij gesproken hebben, leefden vragen over wie deze naam bedacht heeft en hoe de besluitvorming hierover tot stand is gekomen. Als Volkspartij Dongen staan wij er neutraal in’.

Ook de Pvda-fractie houdt zich op de vlakte.  ‘Er is voor gekozen om een enthousiaste en betrokken groep Dongenaren een voorstel te laten doen voor een naam voor de nieuwe MFA. Zij hebben er goed over nagedacht en er is hard gewerkt om te komen tot de naam ‘bij Van Dongen’. Dat verdient de waardering van de fractie van de PvdA. Net als in Dongen, is de naam ook binnen de PvdA Dongen wisselend ontvangen, maar we respecteren de naamkeuze die is gemaakt.

Het Democratisch Podium heeft een meer uitgesproken mening en spreekt van ‘een gemiste kans’. Martin Montens: ‘Het Democratisch Podium vindt het een gemiste kans dat de inwoners niet in een eerder stadium bij de naamgeving zijn betrokken. Het inwonerpanel had hier bijvoorbeeld een mooie rol in kunnen spelen’.

Mieke Breugelmans van de Lijst Breugelmans neemt ook duidelijk stelling. ‘Ik heb namens Lijst Breugelmans al een hele tijd geleden aangegeven voorstander te zijn van het behoud van de naam Cammeleur, eventueel met de toevoeging ‘Nieuwe’. Heel veel mensen hebben mij daarin gesteund. De naam geeft de relatie met de geschiedenis van Dongen aan, sluit aan bij andere namen zoals Cambreurcollege en was goed ingeburgerd. Nu is er een andere keuze gemaakt en daar zal ik me bij neer moeten leggen’.

Ronduit enthousiast is de VVD :
‘Een unieke culturele samenwerking in een nieuw concept in een nieuw gebouw in Dongen. Daarom vindt de Dongense VVD dat het nieuwe gebouw een nieuwe naam verdient. De Dongense VVD vindt dat het college lef toont met de keuze voor deze naam. Hiermee kan Dongen echt vooruit. De grote investering in een topgebouw doen we immers voor de toekomst. Dongenaren moeten er weer minimaal 50 jaar mee doen. We kijken uit naar het uiteindelijke resultaat. In de loop van 2018 bij Van Dongen.
Of dat werkelijk zo zal zijn zal moeten blijken uit de uitkomst van de gesprekken die in januari gehouden zullen worden. Het College informeert de gemeenteraad daarna over de uitkomsten hiervan.

Door: Bernadette Klerx

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen