Geen hondenbelasting voor hulphonden

Foto: CC0/Public Domain

Dongense gezinnen die hulphonden opleiden, hoeven geen hondenbelasting te betalen. Dat heeft de overgrote meerderheid van de Dongense gemeenteraad donderdag besloten. Alleen de VVD was tegen.

Het voorstel kwam uit de koker van raadslid Mieke Breugelmans. Zij kreeg steun van Democratisch Podium, Volkspartij Dongen, PvdA en CDA. ‘Mensen die een blindengeleidehond of een gehandicaptenhond hebben, hoeven ook geen hondenbelasting te betalen. Waarom moeten mensen die hulphonden opleiden dan wel belasting betalen?, zo vroeg het raadslid zich af.

Hulphonden worden in het eerste jaar van hun opleiding ondergebracht bij geselecteerde pleeggezinnen. Die ontvangen daarvoor geen vergoeding. ‘De opleiding van deze honden dient een belangrijk maatschappelijk doel. Het is daarom onredelijk dat mensen hiervoor hondenbelasting moeten betalen, zo betoogde Mieke Breugelmans. Haar pleidooi vond een gewillig oor bij de overige raadsfracties. Alleen de VVD kon er zich niet in vinden. ‘Wij zijn tegen’, liet raadslid Henny Vlasveld weten. ‘De verantwoordelijkheid ligt bij de eigenaar. Bovendien zijn er andere mogelijkheden om geld terug te vragen’.

Door: Bernadette Klerx

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen