Politieke partijen voor behoud Oranjeparkfestival in Park Vredeoord

Foto:

De politieke partijen in de Dongense gemeenteraad hebben veel begrip voor de oproep van Oranje Comité voorzitter Mark van den Broek om het hoofpodium van Oranjeparkfestival gewoon in Park Vredeoord te houden en niet, zoals in de vorige week gepresenteerde visie werd aangegeven, te laten verhuizen naar het Wilhelminaplein.

Mark van den Broek, voorzitter van het Oranjecomité, deed zijn oproep tijdens de informatieavond over de nieuwe toekomst van park Vredeoord en het Wilhelminaplein. ‘Verplaatsing naar het Wilhelminaplein raakt ons festival in het hart. De ziel van het festival ligt in Park Vredeoord . Het is een unieke plek in het hart van Dongen met een intiem karakter.’In de nieuwe plannen zouden grote evenementen naar het Wilhelminaplein moeten verhuizen en blijft Vredeoord behouden voor de wat kleinere evenementen en activiteiten, zoals de Dag van het Park. Een visie waar het Oranjecomité grote problemen mee heeft.

Traditie en sfeer
‘Hoe kunnen wij het hiermee eens zijn? In 15 jaar tijd is het festival enorm populair geworden en uitgegroeid tot een traditie. En daar zijn we trots op. In deze plannen wordt deze belangrijke traditie genegeerd en worden de evenementen simpelweg opgesplitst in groot en klein. Ons hoofdpodium zou dan naar het Wilhelminaplein moeten verhuizen. ‘Maar dan verliest het festival zijn bestaansrecht, want vele duizenden Dongenaren komen speciaal naar het festival voor de sfeer van het park en de ontmoeting met elkaar’, zo betoogde Van den Broek.

Een rondgang langs alle partijen uit de Dongense gemeenteraad leert dat van den Broek de politiek met zijn oproep goed wakker heeft geschud. Zowel de coalitie- als de oppositiepartijen kunnen zich goed verplaatsen in zijn zorgen. “De fracties van de Volkspartij Dongen en Partij van de d Arbeid zijn voor behoud van het Oranjeparkfestival in park Vredeoord. Daarmee bedoelen we dat de kern van het festival, het Hoofdpodium, een plek houdt in het park Vredeoord en dat daarmee het unieke karakter van het festival behouden blijft” aldus deze partijen in een korte verklaring. Ook coalitiegenoot de Dongense VVD denkt er zo over: “Het park en het plein worden aantrekkelijk en functioneel ingericht, zo laat de visie zien. Mark van den Broek heeft de wens van het OPF helder verwoord. Wij vinden dat de wens moet worden meegewogen bij het definitief besluit. De draagkracht van het park en de ruimte in de vergunning moeten worden bekeken om grotere evenementen in het parkgedeelte te kunnen behouden.”zegt fractievoorzitter Pieter Brooymans.

Oppositiepartijen CDA en DP vragen zich af of alle geluiden die  in de klankbordgroep naar voren kwamen wel op hun waarde geschat zijn. “een vertegenwoordiging van het Oranje Comité zat in die klankbordgroep en het lijkt er op dat met hun vragen en opmerkingen niet veel is gedaan” zegt CDA fractievoorzitter André Vonk. Martin Montens (DP) vindt dit ook vreemd. “Eerst vraag je of mensen mee willen denken en diezelfde mensen herkennen zich niet terug in de visie die op tafel ligt. Dat klopt gewoon niet. We zullen hier in de raadsvergadering zeker vragen over gaan stellen.”

Tot 8 december kan iedereen die dat wil een reactie op de plannen indienen. Die worden dan meegenomen bij de uiteindelijke inrichting en uitvoering.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen