Afvalrace Dongen: “Kom op Beerens, volhouden!”

De deelnemers aan de afvalrace Dongen hebben er inmiddels 8 weken opzitten. Hoe is het ze afgelopen week vergaan. Is het allemaal nog vol te houden? Is de motivatie nog steeds 100%. Lees het elke week in de blogs van de drie kandidaten (zie tabblad ‘Afvalrace Dongen’). In de blog hieronder geeft deelnemer Kris Beerens ons een kijkje in de mentale aspecten van het deelnemen aan de afvalrace. Wat gaat er allemaal om in het hoofd van Kris en hoe moet zijn omgeving er mee omgaan? Een lesje psychologie van de bovenste plank. Ook trainer Timo van Gils vertelt hieronder zijn ervaringen met Kris.

Deze week een cursus “Communicatie met Kris”. Een korte uitleg. Sinds ik begonnen ben met deze AFVALRACE, nu al een kleine 2 maanden geleden, krijg ik vaak de vraag hoe het met mij is, hoe het gaat, of het vol te houden is, of ik lekker bezig ben of een andere zinsnede met als achtergrond de oprechte interesse in mijn persoontje in relatie tot mijn gezondheid. Om er voor te zorgen dat jullie enigszins mijn reacties op jullie vragen begrijpen, wil ik uitleggen wat de werkelijke betekenissen zijn van die soms nietszeggende of ontwijkende antwoorden van mij. Ook toon ik enkele situaties die jullie mogelijk tegen zouden komen tijdens mijn trainingen. Dit om er voor te zorgen dat jullie de waarschuwingssignalen op tijd door hebben mocht ik niet goed genoeg mijn best doen of wanneer het eigenlijk niet zo lekker met mij gaat.
f8favli7iipu8v5rr530352t8
Mogelijke antwoorden van Kris op een vraag hoe het met hem gaat:
“Z’n gangetje”, betekent eigenlijk dat hij niet goed genoeg gefocussed bezig is met de afvalrace en dat hij het een beetje op zijn beloop laat gaan.
Gewenste respons: Geef Kris op zijn donder en maak duidelijk waarom hij deze race is aangegaan en wat hij hiermee wil bereiken. Ben positief kritisch naar hem en motiveer hem.
“Mwa, het gaat met ups en downs”, letterlijke vertaling: De ene dag heeft Kris zijn best gedaan, de andere dag heeft hij zwaar gezondigd. Naar alle waarschijnlijkheid heeft hij de avond ervoor een hele zak chips leeggegeten of een pizza of durum döner besteld. Daar heeft hij dan spijt van en is de dag daarop weer strak op zijn dieet gaan letten.
Gewenste respons: Pak zijn telefoon af en verwijder zo snel mogelijk de Domino’s Pizza en Thuisbezorgd.nl apps. Geef hem een goed advies wat jij zou eten als gezonde snack als je het even zwaar hebt.
“Is wel lastig te combineren met werk en training geven”, dit wil zeggen dat Kris te lui is om elke avond naar de sportschool te gaan.
Gewenste respons: Wijs op je horloge, vertel hoe laat het is (Kris kan namelijk niet goed klokkijken) en vermeldt dat er maar liefst 24 uur in een dag zitten. Een training kost ongeveer 60 tot 90 minuten en dat valt makkelijk in te plannen. Geef hem een tip dat hij een agenda moet gaan gebruiken.
“Gaat wel lekker ja”, daarmee bedoeld Kris dat het hem vrij makkelijk af gaat. Dat kan natuurlijk niet in de afvalrace, want dan moet je eigenlijk flink bikkelen.
Gewenste respons: Geef hem allereerst een compliment (tikje op de schouder is voldoende) en vraag daarna of Kris niet nog meer kan doen om nog wat extra kilo’s af te vallen. Wellicht is dit genoeg om hem weer aan het denken te zetten.
Nog wat adviezen voor zijn trainer Timo, de overige trainers bij Van Gils of andere personen die hem tegenkomen tijdens een training.
Situatie 1: Kris staat na een oefening nog rechtop, dept met mijn handdoek wat zweetdruppels van zijn hoofd en neemt een klein teugje water uit zijn bidon.
Dit betekent dat Kris of de oefening te makkelijk vond of dat hij niet alle herhalingen heeft afgemaakt.
Gewenste respons: Verzwaar zijn oefening of neem contact op met zijn trainer en meld datgene wat je net hebt gezien. Vraag hoeveel herhalingen hij per oefening moet maken en controleer zo nodig. Kris heeft nu in de gaten dat er op hem gelet wordt en zal het volgende setje herhalingen in zijn geheel afmaken.
Situatie 2: Kris gaat na zijn oefening er even bij zitten, veegt de straaltjes zweet van zijn hoofd en uit zijn nek weg en neemt minimaal 2 slokken water.
Kris doet net alsof hij het zwaar heeft en probeert tijd te smokkelen tussen de oefeningen. 
Gewenste respons: Strek je arm uit en trek die jongen omhoog (naar mate de weken vorderen zal dit steeds makkelijker worden). Zeg dingen zoals “Dit hoort er nu eenmaal bij”, “No pain, no gain” of hef het lied “Bloed, Zweet & Tranen” aan.
i4d6xjck01mln8t6zrbln3fmk
Situatie 3: Kris informeert hoeveel oefeningen er nog zijn of vraagt hoeveel herhalingen van een bepaalde oefening er gedaan moeten worden.
Kris is eigenlijk al kapot en wil zijn nog resterende krachten verdelen over wat er nog gedaan dient te worden. Ook probeert hij te smokkelen en zal net doen of hij niet meer kan tellen.
Gewenste respons: Lieg over het aantal oefeningen wat nog gedaan moet worden (iets in de trant van: nog één oefening, de laatste oefening, de allerlaatste oefening, de allerallerlaatste oefening), of combineer verschillende oefeningen tot één grote oefening. Noem een getal aan herhalingen wat groter is dan het getal wat nodig is of tel de herhalingen met hem mee.
Situatie 4: Kris haakt voortijdig af bij een oefening of trekt rare grimassen op zijn inmiddels rode gezicht, het zweet druipt van zijn hoofd af en zijn shirt is doorweekt. Hij zit met zijn handdoek over zijn hoofd en drinkt zijn bidon in één teug leeg.
Kris is nu echt wel moe en heeft even wat tijd nodig om op adem te komen. Gezien zijn rode gezicht en gekke bekken die hij op zet heeft hij wel zijn best gedaan. Het voortijdig stoppen van een oefening is een teken dat hij het niet meer trekt.
Gewenste respons: Gun hem even wat hersteltijd en zeg dat hij goed zijn best heeft gedaan. Probeer hem te motiveren om nog even die aantal herhalingen uit te voeren of de resterende tijd vol te maken. Waarschijnlijk zal hij al vloekend (op zichzelf of op de trainer) een poging ondernemen om de oefening af te maken.
Situatie 5: Kris ligt languit op zijn rug op de grond van de sportschool, ogen gesloten en is in zijn geheel niet meer aanspreekbaar. Zijn ademhaling maakt overuren en zijn borstkas gaat hevig op en neer.
Zo zie je Kris niet vaak, maar hieraan herken je de Kris die helemaal op is. Hij heeft zijn grens overschreden (vaak door toedoen van zijn personal trainer) en is niet meer in staat te communiceren met zijn omgeving.
Gewenste respons: Doe niks, pak je telefoon en maak al lachend een foto of video van dit wonderbaarlijke fenomeen. Geef Kris ongeveer een minuut rustpauze en bedelf hem dan met complimenten en high-fives. Doodvermoeid zal hij zijn arm in de lucht steken, een slappe tik geven tegen je hand en een lichte smile in zijn gezicht opzetten.
Zoals je merkt aan deze korte cursus gaat mijn afvalrace niet soepeltjes. In de afgelopen maand ben ik 2,5 kilo kwijt geraakt waar in de prognose dit eigenlijk 6 kilo’s hadden moeten zijn. Nog steeds niet slecht, maar Timo attendeerde mij afgelopen vrijdag er nog eens op dat dit een RACE is. De focus op waar ik mee bezig ben moet alleen maar gericht zijn op sporten, goed eten en mijn gezondheid en eerlijk is eerlijk, dat was de afgelopen periode niet zo. Ik moet dus strenger zijn en mijzelf voorhouden dat ik nog een lange weg te gaan heb. Gelukkig heb ik een omgeving die lief met mij meedenkt en –helpt, dus eigenlijk is er geen reden waarom dit niet zou lukken. En laat ik het maar eens tegen mezelf zeggen: “Kom op Beerens, volhouden!”
ar0q6wdwqy1lcs5wvla4m9i8s
Trainer Timo van Gils over Kris
Week 8 zit er op, 18 weeks to go. In de eerste weken van de afvalrace hebben Kris en ik een mooie planning gemaakt wat betreft het gewichtsverlies. Het doel, wat we beiden erg realistisch vonden, was 1,2 kilogram per week af te vallen. Daarnaast spraken we af dat we om de week zouden gaan wegen. De eerste 2 wegingen resulteerden op meer gewichtsverlies dan dat we hadden genoteerd in onze planning.
Toen kwam het moment waar Kris zelf al van wist dat het zou komen: de dip! Het is natuurlijk erg logisch dat je moet wennen aan zo’n grote verandering in je levensstijl. Dan is mijn taak om hem er wederom aan te herinneren waarom hij hier uberhaupt aan begonnen is. Zijn drijfveer weer boven water te halen en daardoor zijn motivatie weer op volle toeren te brengen. 
In het gesprek dat we hebben gehad na het minder goede weegmoment weet Kris zelf precies te vertellen wat er niet goed is gegaan, wat beter had gekunnen en hoe hij het gaat verbeteren. De motivatie die hij op dat moment heeft om dit de komende weken toe te passen duurt helaas niet erg lang.  Het eerstvolgende gesprek hoor ik dan wederom die zelfde problemen terugkomen. En uiteraard zien we dit dan op de weegschaal terug.
Je zult begrijpen dat dit het moment is waar veel mensen zouden afhaken en hun doelen aan de kant zouden zetten. Onze trainers begrijpen maar al te goed dat het behalen van doelstellingen in de sport niet alleen een combinatie is van veel sporten en gezond eten. Wij richten ons daardoor ook in het bijzonder op de mindset van onze deelnemers. Zolang jouw gedachtengang niet op de goede manier staat ingesteld richting jouw doelen zul je die waarschijnlijk ook nooit halen. Simpel voorbeeld: als die zak chips iedere avond op de bank belangrijker is dan het behalen van jouw droom gewicht dan zul je op een gegeven moment een keuze moeten gaan maken. Op dat moment is er een trainer om je te helpen bij het maken van de juiste keuze.
Desalniettemin zet Kris zich 200% in tijdens iedere training die ik met hem heb. Als hij het echt moeilijk heeft hoor ik hem vaak zachtjes tegen zich zelf zeggen: “Kom op Kris!”, “Comeonnn!” of “Volhouden nu!!”. De eerste trainingen hebben we veel gefocused op het verstevigen van de zijdelingse stabiliteit van zijn knie, doordat zijn mediale banden verzwakt waren door een blessure. Rekening houdende daarmee heb ik Kris de eerste training op de proef gesteld om te kijken op welke niveau we konden gaan trainen. Daarmee liet hij mij meteen versteld staan. Goed uitgevoerde lunges, squats en zelfs de plank gaven mij meteen de bevestiging dat we de komende 6 maanden konden gaan knallen!
Aan zijn training zal het bij Kris dus niet liggen. Aankomende weken gaan we zien of we een goede oplossing hebben gevonden tegen zijn ‘dipjes’. Natuurlijk houden we jullie daarvan op de hoogte. 
Wil jij Kris extra motiveren in zijn race naar een beter leven? Kom dan een training met hem mee volgen, dat zal hij leuk vinden! Je kunt hiervoor Kris zelf een berichtje sturen of een e-mail naar [email protected] en dan zal ik snel contact met je opnemen.
Timo van Gils
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen