Bijna 50% van Dongenaren geregistreerd in donorregister

Van maandag 13 tot en met zondag 19 oktober is het Donorweek. Zeven dagen lang zetten getransplanteerden, ziekenhuizen, bekende Nederlanders, gemeenten en mensen die op één of andere manier betrokken zijn bij orgaandonatie zich in om zoveel mogelijk nieuwe registraties in het Donorregister te werven. In Dongen hebben 9.448 mensen van 15 jaar en ouder aangegeven wat ze willen. Met 49,7% van de mensen is dat ruim boven het landelijk gemiddelde van 42%. 

Dongen staat hiermee op de 74e plaats in de ranglijst van alle Nederlandse gemeenten. In de afgelopen anderhalf jaar is Dongen overigens op die lijst met 18 plaatsen gezakt, ondanks het feit dat het absolute aantal Dongenaren wat zich ingeschreven heeft een lichte stijging vertoont. De stijging in andere gemeenten gaat echter in een hoger tempo.
Van de 9448 Dongenaren die zich hebben ingeschreven zijn er 6084 personen die wel willen doneren en 3363 die NEE zeggen tegen donatie.
Acties in heel Nederland
Een gevarieerd programma tijdens de Donorweek van grote publieksactiviteiten, acties in ziekenhuizen en gemeenten maar ook kleine persoonlijke acties dichtbij huis laten dit jaar zien dat heel Nederland aandacht vraagt voor orgaandonatie. In de Donorweek delen mensen bijvoorbeeld donorformulieren uit op hun sportclub of tijdens hun verjaardag, richten zij een kraampje in de hal van hun bedrijf in of delen de oproep om orgaandonor te worden op sociale media.
Uw keuze
Het vastleggen van uw keuze kan online met uw DigiD op www.jaofnee.nl. Heeft u nog vragen over donorregistratie en orgaandonatie, kijk dan op de website van de Nederlandse Transplantatie Stichting. 
Twee minuten
Iedereen van 12 jaar en ouder kan zich registeren in het Donorregister en zo de woonplaats helpen aan een hogere Donorstand.Donor zijn wordt in Nederland dus steeds gewoner en is slechts een kwestie van even registeren. Met DigiD duurt dat minder dan twee minuten op www.jaofnee.nl. Simpelweg klikken op de keuze – ja of nee – en digitaal ondertekenen. Een andere mogelijkheid is het printen van het donorformulier, dan is alleen nog maar een handtekening en een datum nodig. Ook voor wie liever geen donor wil zijn is het belangrijk dit vast te leggen in het Donorregister. Zo wordt voorkomen dat familieleden op een heel verdrietig moment voor een moeilijke keuze komen te staan.
foto: jaofnee.nl
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen