Antibiotica medicatie slikken: Welke alternatieven zijn er?

Foto:

Ingezonden De kans is groot dat je ooit een antibioticumkuur gevolgd hebt. Reguliere antibiotica worden doorgaans relatief makkelijk voorgeschreven door artsen en andere medici. Ze zijn onder meer van nut voor het snel tegengaan van bacteriële infecties en ontstekingen.

Reguliere antibiotica medicatie maakt echter geen onderscheid tussen “goede” en “slechte” bacteriën. Daardoor kan het, naast het tegengaan van een gezondheidsprobleem, een negatieve impact op de algehele gesteldheid hebben. David van Gaalen – betrokken bij het kenniscentrum Supplementen.nl – legt uit welke antibiotica alternatieven populair zijn en waarom.

Waarom zoekt men naar alternatieven voor antibiotica?
David legt uit: “Men is vooral op zoek naar alternatieven voor reguliere antibiotica, aangezien ze kunnen resulteren in bijwerkingen en klachten. Een antibioticumkuur oefent namelijk een negatieve impact uit op de bacteriën in de darmen. Wanneer er een disbalans optreedt, kan men vermoeidheid, darmproblemen en buikklachten ervaren. Ook kan een antibioticumkuur leiden tot een tijdelijke overgevoeligheid voor zonlicht – niet ideaal tijdens de zomermaanden.”

“Omwille van deze redenen zoeken steeds meer mensen naar een alternatief voor reguliere antibiotica. Op die manier proberen ze de bijwerkingen van antibiotica medicatie te omzeilen. Echter, is het goed om te benadrukken dat het altijd zaak is om het advies van een medisch specialist op te volgen. Schrijft bijvoorbeeld een huisarts antibiotica voor? Dan is het raadzaam om niet af te wijken van deze keuze en behandeling”, aldus David.

Een natuurlijk antibioticum is steeds meer in trek
De afgelopen paar jaar zijn natuurlijke antibiotica steeds meer in trek. Men kiest veelal voor natuurlijke voedingsmiddelen met een ontstekingsremmende dan wel antiseptische werking. Daarbij kan gedacht worden aan onder meer honing, gember en kurkuma.

Deze voedingsmiddelen kunnen aangemerkt worden als antibiotica met een natuurlijke oorsprong. Hun antibacteriële eigenschappen gaan slechte bacteriën te lijf, en laten doorgaans de goede bacteriën met rust. Daardoor vindt er in de darmen geen disbalans plaats, wat mogelijke bijwerkingen – zoals buikklachten en diarree – voorkomt of reduceert.

Alsmede zijn er bepaalde supplementen die over een antibacteriële werking beschikken. Omega 3 voedingssupplementen zijn daar een goed voorbeeld van. Ze kunnen het lichaam ondersteunen in het tegengaan van schadelijke bacteriën. Supplementen vervangen echter nooit een gezond en gevarieerd dieet. Men kan er ook voor kiezen om voldoende omega 3 vetzuren binnen te krijgen middels een heilzaam dieet – bestaande uit onder meer vette vissoorten.

Advies medisch specialist is doorslaggevend
David van Gaalen plaatst de volgende kanttekening bij het gebruik van natuurlijke antibiotica: “Wanneer een regulier antibioticum voorgeschreven wordt door een medisch specialist, dan is daar naar een goede reden voor. Wijk in dat geval niet af van zijn of haar advies. Sommige natuurlijke antibiotica kunnen immers niet krachtig genoeg zijn om een ernstige infectie te bestrijden. Ze dienen puur en alleen als een hulpmiddel.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen