Gouden Jeugdcentrum Klein-Dongen-Vaart viert feest

Foto: Bart van Kerkhof

Jeugdcentrum Klein-Dongen-Vaart bestaat 50 jaar, een mijlpaal die natuurlijk niet zomaar voorbij kan gaan.

En dat is dan ook niet gebeurd. Op 27 april is het gouden jaar afgetrapt met een spectaculaire versie van de traditionele Wielerronde op Koningsdag, een evenement dat in 1970 op initiatief van het Jeugdcentrum voor het eerst is georganiseerd. Voor de start van de zomervakantie hebben alle groepen kinderen en jongeren het seizoen op feestelijke wijze afgesloten. En de komende maanden is het nog volop feest voor jong en oud. Met onder meer een reünie, een open dag en een officiële bijeenkomst voor genodigden.

Door: Bernadette Klerx

Belangrijke plaats gemeenschap
Het Jeugdcentrum neemt na 50 jaar nog steeds een heel belangrijke plaats in binnen de gemeenschap van Klein-Dongen-Vaart. ‘Het vervult vooral ook een sociale functie, 75 tot 80 % van onze doelgroep bereiken we ook echt en doet actief mee aan een van de activiteiten’, zegt een trotse voorzitter Peter van der Veeken. Zelf loopt de voorzitter al ruim 30 jaar mee in het bestuur en al die jaren is hij daarbij ondersteund door zo’n 25 tot 30 vrijwilligers. Zij vervullen bestuurstaken of zetten zich in voor een van de activiteiten of evenementen. En dat zijn er een indrukwekkend aantal.

Activiteiten
Er zijn activiteiten voor peuters en kleuters, voor kinderen van de basisschool en het voortgezet onderwijs. En die lopen lekker. Merel Gijsman begeleidt de groepen van de basisschool op de vrijdagavond, 24 kinderen in de onderbouwgroep en 22 in de bovenbouwgroep. ‘We doen allerlei spelletjes of we gaan knutselen in het jeugdcentrum; en als het goed weer is, gaan we naar het sportveld. De groepen komen om de week bij elkaar’, vertelt Merel. De groep jongeren van het voortgezet onderwijs treft elkaar eens in de maand. Zij vullen hun ‘programma’ grotendeels zelf in; zwemmen, schaatsen en karten zijn bij deze groep wel echt favoriet.

Sociale schakel
Het jeugdcentrum is een niet weg te denken sociale schakel in de gemeenschap van Klein-Dongen-Vaart. Want ook al doet de naam anders vermoeden, het jeugdcentrum is er niet alleen voor de jeugd, maar ook voor peuters, kleuters en ouderen. Zo is er jarenlang een kaartclubje van senioren geweest en begeleiden vrijwilligers het eetpunt voor ouderen, dat met gemiddeld zo’n 25 deelnemers een groot succes is. Daarnaast biedt het jeugdcentrum een gastvrij ‘thuis’voor onder andere de EHBO, blaasband de VrijeTijdrekkers, en de Dorpsraad. ‘In de beginjaren richtten we ons echt specifiek op de jeugd, maar in de loop der jaren hebben we er een dorpshuisfunctie bijgekregen’, licht de voorzitter toe.

Nieuw logo
50 jaar jong. Zo zou je het jeugdcentrum nog het beste kunnen typeren. Want het Jeugdcentrum is nog steeds springlevend. En dat gaan ze onderstrepen met de presentatie van een nieuw, modern logo tijdens de officiële bijeenkomst op 4 oktober. ‘Ons logo is natuurlijk ook al oud en een aantal jaren geleden kwamen wat jongeren met het idee dat ons logo eigenlijk wel toe was aan vernieuwing. We hebben toen naar mogelijkheden gezocht en kunnen nu dus in ons jubileumjaar het nieuwe logo presenteren. Dat vonden we wel een mooie gelegenheid’, legt de voorzitter uit.

Reünie en Open Dag
Op zondag 29 september houdt het Jeugdcentrum een open dag. Dan kan iedereen een indruk krijgen van de diverse activiteiten en presenteren de gebruikers zich.
Op zaterdag 5 oktober is er een reünie voor oud-leiding en oud-leden. Hiervoor kun je al aanmelden via: [email protected] onder vermelding van je naam, telefoon en e-mailadres. Voor verdere berichtgeving over de reünie, houd de Facebookpagina van Jeugdcentrum Klein-Dongen-Vaart in de gaten.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen