D66: ‘Geloofwaardige Dongense politiek?’

Foto: Jan Stads/Pix4|Profs

Ingezonden door D66 Dongen

Geloofwaardige Dongense politiek?

Donderdag 31 januari 2019 werd tijdens een raadsinformatieavond nog maar eens pijnlijk duidelijk dat de gemeente Dongen in zwaar financieel weer zit. Volgens de huidige cijfers moet zo’n € 3,5 miljoen gevonden worden om de begroting van 2019 sluitend te krijgen.

20 november 2017, nog voor D66 in de raad zat, waarschuwden we al voor de enorme hypotheekschuld die in de begroting 2018 voor de inwoners van Dongen opgebouwd wordt door de coalitie van Volkspartij Dongen, VVD en PvdA. In mei 2018 kwam de eerste aap uit de mouw. Bij de jaarrekening 2017 moest een verlies gerapporteerd worden van bijna € 400.000 en er werd, voor de kiezers vrijwel onzichtbaar, fors afgeboekt op reserves. Nog geen 3 maanden later kwam de eerste voortgangsrapportage 2018. Bijna € 2 miljoen tekort. Het heetste hangijzer was het Sociaal Domein en dan vooral de Jeugdzorg.

Groot was dan ook onze verbazing toen de meerjarenbegroting 2019-2022 werd aangeboden met de tekst ‘hierbij bieden wij de raad een sluitende begroting voor 2019’. Voor D66 was het op dat moment bekende tekort op Jeugdzorg van € 1,6 miljoen reden om aan wethouder Vullings te vragen of hij de begroting realistisch vond. Zijn reactie was dat hij daar op dat moment niets over kon zeggen en dat hij zich zou houden aan de begroting waarbij geen rekening werd gehouden met de stijgende kosten in 2018. Voor D66 was dit één van de redenen om tegen de begroting te stemmen. Naar onze mening was het risico voor hogere kosten Jeugdzorg onvoldoende gedekt. Ook het CDA en de Ouderpartij stemden tegen, maar de coalitiepartijen gingen vrijwel moeiteloos akkoord met de begroting. Het was november 2018.

Op 31 januari 2019 bleek al dat we structureel € 2 miljoen meer nodig hebben voor de Jeugdzorg. Zoals gezegd, samen met andere tekorten is het totale tekort intussen al € 3,5 miljoen. Je kunt je afvragen waar we naar hebben zitten kijken toen we de begrotingen van 2018 en 2019 lazen.

Er moet dus ingegrepen worden. En wij vinden dat de gemeenteraad, overigens samen met het college, direct bij het begin van de bezuinigingsafwegingen, inbreng moet hebben bij de keuzes die gemaakt moeten worden. Het is immers de gemeenteraad die het budgetrecht heeft en niet het college. De raad verdeelt het geld over de taken die het college moet uitvoeren. De voltallige oppositie (D66, CDA en Ouderenpartij) heeft daarom op 7 februari 2019 een motie ingediend om gezamenlijk die keuzes te maken, maar de motie werd door de coalitie afgewezen. Die wil liever wachten tot het college ergens mee komt en miskent daarmee de eigen verantwoordelijkheid van de raad.

Bij de start van deze raadsperiode riep zowel het college als de nieuwe coalitie van Volkspartij Dongen, VVD en PvdA dat zij de oppositie met uitgestoken hand tegemoet zou treden. Zij noemden hun programma daarom zelfs bestuursakkoord in plaats van coalitieakkoord!

De oppositie heeft nu al enkele keren getracht om op onderdelen met de coalitie samen te werken. Dat is hard nodig, zeker nu de gemeente financieel in zwaar weer zit. Tot op heden is van de uitgestoken hand van de coalitie niets te bekennen.

Dat is jammer. Voor de geloofwaardigheid van de Dongense politiek. En uiteindelijk is dat ook zeker niet in het belang van de Dongense inwoner.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen