Fit op vakantie!

Foto:

Hier heb je al die maanden hard voor getraind. Je bent (misschien bijna) fit voor jouw zwemkleding. Strak in je vel met een bulkende koffer in de aanslag. Je hebt elke kosten noch moeite gespaard. Maar hoe voorkom je dat jij niet net zo gaat uitpuilen als jouw koffer. In dit artikeltje krijg je enkele eenvoudige tips om slank en fit te blijven tijdens jouw vakantie!

Hoe voorkom je dat je straks kilo’s zwaarder en futloos weer terug komt van vakantie? En, als je in de spiegel kijkt, hoe voorkom je dan het gevoel dat je na je vakantie hebt en dat je het gevoel hebt weer vanaf het begin te moeten beginnen.
Veel mensen zitten hiermee. Het is een gewoonte geworden om tijdens vakanties ongezond te eten, meer te drinken en nauwelijks te bewegen. Maar dat hoeft niet! Je lichaam verdient juist ook een vakantie. En als je een paar richtlijnen hanteert geniet je juist extra omdat je jezelf fitter voelt. En je kleding past nog na afloop, dat is ook wat waard! Dit zijn mijn vakantietips voor jou:
Tip 1: Eet zo puur en lokaal als mogelijk
Ga je naar de mediterrane landen? Dan heb je het makkelijk! In deze landen kan je heel goed en lekker eten, weet ik uit ervaring. Het is vooral een keuze. Blijf weg van de toeristen boulevard met pizza, frites en van vette hap blijf af! Ga op zoek naar authentieke plaatsen met puur eten en eet waar de lokale bevolking eet!
Als je zelf kookt tijdens je vakantie, ga dan op zoek naar lokale markten met verse producten. Dit is nog leuk ook om te doen, geloof me.
Tip 2: Ontbijt zo gezond en gevarieerd mogelijk 
Zorg dat je zo gezond mogelijk ontbijt. Vaak heb je hier zelf nog wel wat invloed op. Het is verleidelijk om croissants met jam te gaan eten, maar dit vette broodje haalt wel je energie voor de rest van de dag weg!
Eet daarom niet elke dag broodjes en kijk in plaats daarvan of je bijvoorbeeld havermout kunt eten of yoghurt met muesli. Zit je op de camping of in een appartement? Neem dan havermout van huis mee. Neem ook altijd 1 of 2 stuks fruit. Is er geen havermout of muesli? Kies dan voor roerei en kijk of je er wat groente bij kunt nemen. Zit je ALL INCLUSIVE geen probleem je krijgt daar krijg je zat variatie aangeboden!
Tip 3: Kies gezonde Snacks
Probeer als je onderweg bent steeds wat gezonde snacks bij je te hebben. Neem bijvoorbeeld een gekookt ei mee en een zakje rauwe, ongebrande noten. Zelf neem ik altijd vers fruit van huis mee, je kunt ze ook op steeds meer plaatsen kopen. Deze snack is supergezond!
Tip 4: Vermijd Pizza’s, Pasta’s en Brood
Probeer als lunch zoveel mogelijk gevulde salades te eten en vermijd pizza’s, pasta’s en brood dergelijke. Die zorgen voor pieken in je bloedsuikerspiegel (door de koolhydraten) en je wordt er sloom van. Vrijwel overal kun je tegenwoordig een salade bestellen, pak deze kans! Het helpt je fit te blijven en veel meer uit je vakantie te halen. Ook kun je kiezen voor gegrilde vis of gerechten met seizoensgroente als dat zo uit komt.
Tip 5: Als je uit gaat eten
Je avondmaaltijd is vaak het minst makkelijk te controleren. Zit je op de camping of in een appartement? Kijk dan eens of je zelf kunt koken, dit is verreweg het gezondst. Ga je uit eten? Kijk dan of je onderstaande richtlijnen kunt hanteren en zorg dat je er verder zo veel mogelijk van geniet. Dit zijn mijn richtlijnen als je uit eten gaat:
– Laat het mandje brood staan
– Neem niet meer dan 1 glas wijn en drink verder veel water.
– Neem als voorgerecht een salade of een ander gerecht met groente, vis of schelp- en schaaldieren.
– Bestel als hoofdgerecht bij voorkeur gegrilde vis, kip, kalkoen, schelp- of schaaldieren of een vegetarisch gerecht. Pas op met pizza’s en hamburgers en dergelijke. Hier krijg je geen voedingsstoffen en energie van…
– Heb je honger, bestel dan extra groente bij (niet frites, pasta of rijst).
– Sla je dessert in principe over! Neem alleen een nagerecht als er echt iets speciaals op het menu staat en probeer het te beperken. Juist door suiker en alcohol vliegen ongemerkt de pondjes er weer aan.
Tip 6: Drink veel water
Zorg dat je de hele dag door goed gehydrateerd blijft. Begin je dag met twee glazen water en drink voor elke maaltijd een glas water. Wacht op de dag zo lang mogelijk met het drinken van alcohol, dat neemt al je energie weg. Vermijd ook frisdranken, fruitsappen en energiedrankjes. Je wordt er dik en futloos van.
Tip 7: Blijf In Beweging
Neem je sport spullen mee en blijf tijdens je vakantie in beweging! Veel mensen kijken me verbaasd aan bij deze tip, omdat de meeste mensen niet sporten tijdens hun vakantie. Verander je zienswijze op dit punt en ga juist tijdens je vakantie lekker bewegen! Ga lekker wandelen, fietsen en zwemmen.
Wil je nog een stap verder gaan, kijk dan of er een sportschool in de buurt of het hotel is. Een beetje sportschool of instructeur heeft wel een aantal oefeningen die LVV (Leuk Voor Vakantie) zijn. Dit is ook leuk om samen met je gezin of vakantiegenoten te doen bij het zwembad op het strand of misschien een beetje veiliger in de hotelkamer te doen. Zorg dat je elke dag voldoende beweegt en daag jezelf een beetje uit maak minimaal een tochtje van 60 tot 90 minuten.
Ik wens je een hele fijne vakantie! En kom weer gezond en fit weer thuis!
Groetjes,
Elke reis begint met een eerste stap! Na je vakantie ga je dus weer naar de sportschool dus!
Erwin Spelbrink, Personal Trainer en Mental Coach met passie voor bewegen!
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen