Verkeersplan voor centrum vastgesteld

Foto: visueelvergaderen.nl

Het college heeft deze week het verkeersplan voor het centrum van Dongen vastgesteld. Dit plan voorziet in een betere afwikkeling van verkeersstromen van en naar het centrumgebied. Het verkeersplan centrum is mede op initiatief van wijkraad Centrum ontwikkeld. Nadat de Hoge Ham in 2014 opnieuw werd ingericht en de rijrichting tussen de Biezen en de Dr. Willem Dreeslaan werd omgedraaid, ontstonden er op andere plaatsen in het centrum knelpunten. De wijkraad bracht deze in beeld. Met het oog op alle toekomstige ontwikkelingen in het centrum besloot het college vorig jaar een verkeersplan te laten opstellen.

Proces
Bureau Kragten boog zich met een klankbordgroep, bestaande uit inwoners, ondernemers, Platform Centrum, de wijkraad en een wijkagent, over de mogelijkheden om de verkeerscirculatie te verbeteren. Het autoluwe karakter op de Hoge Ham stond daarbij niet meer ter discussie. Het participatietraject resulteerde in een pakket van 17 maatregelen.

Voorgenomen besluit
In mei 2016 nam het college een voorgenomen besluit over dit concept verkeersplan. Tijdens koffie-uurtjes op het Oranjeplein en de Hoge Ham konden inwoners en ondernemers reageren op de plannen. Ook werd aanvullend onderzoek gedaan naar een aantal voorstellen, zoals het omdraaien van de rijrichting op de Hoge Ham tussen de Dr. Willem Dreeslaan en de Gasthuisstraat.

Definitief besluit
Naar aanleiding van de reacties en aanvullend onderzoek heeft college op 6 december een definitief besluit genomen. Sommige voorstellen gaan niet door. Op verzoek van de bewoners van het Oranjeplein/de Geer blijft de rijrichting hier bijvoorbeeld ongewijzigd. Ook de rijrichting op de Hoge Ham (tussen de Dr. Willem Dreeslaan en de Gasthuisstraat) verandert niet. Sommige maatregelen zijn al uitgevoerd. Om de doorstroming op de centrumring te verbeteren zijn de kruisingen op de Sint Josephstraat – Tramstraat recent opnieuw ingericht. Het paaltje bij de Intertoys is verwijderd. Daardoor zijn parkeerplaatsen eenvoudiger bereikbaar geworden.

De volgende maatregelen worden de komende jaren uitgevoerd:

  • De Nieuwstraat wordt een straat voor voetgangers en fietsers en gaat deel uitmaken van Park Vredeoord en het Wilhelminaplein. Hierdoor kan in het centrum een groen hart worden gemaakt. Het (sluip)verkeer richting de Geer, het Oranjeplein en het Rosariopark zal afnemen.
  • De kruising Tramstraat – Kardinaal van Rossumstraat – Gerardus Majellastraat wordt opnieuw ingericht. De centrumring komt in de voorrang.
  • Het vrachtverkeerverbod in de Kardinaal van Rossumstraat vervalt. Daardoor kan het vrachtverkeer ook dit deel van de centrumring gebruiken.
  • De kruising Wilhelminastraat – Tramstraat (ter hoogte van de Boerenbond) wordt opnieuw ingericht, zodat verkeer vanuit Tilburg beter kan worden afgewikkeld.
  • Er komt een parkeerverwijssysteem waardoor bestemmingsverkeer vlot naar parkeerplaatsen wordt verwezen en weer vlot de centrumring op kan rijden.
  • Er wordt onderzocht hoe kort parkeren in het centrum beter kan worden geregeld.

Planning
Bekeken wordt of enkele maatregelen versneld kunnen worden uitgevoerd. Afstemming met andere projecten in het centrum is hierbij van belang. Voorafgaand aan de uitvoering worden omwonenden en ondernemers betrokken bij de geplande maatregelen.

Weekmarkt
Het college heeft ook besloten dat de weekmarkt op de Hoge Ham blijft staan. Sinds de verhuizing van het Looiersplein naar de Hoge Ham trekt de markt meer bezoekers. Marktkooplieden, winkeliers en bezoekers zijn tevreden over de nieuwe plek.

Communicatie
Bewoners die een reactie op het concept verkeersplan hebben ingediend ontvangen een brief. Daarin wordt het collegebesluit nader toegelicht. Op www.dongen.nl (Actueel) wordt aanvullende informatie over het verkeersplan centrum geplaatst. Begin 2017 is er een informatieavond over actuele ontwikkelingen in het centrum van Dongen. Het verkeersplan komt dan ook aan bod.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen