Messcherp VV Dongen neemt revanche op zichzelf

Met een enorme knal vanuit een vrije trap maakte Mart van Bree in de 94e minuut aan alle onzekerheid een einde. VV Dongen won met 2-0 van het technisch begaafde Unitas, de nummer twee van de competitie, en weet zich al zes wedstrijden onverslaanbaar.

De ploeg van Osman Erbas nam met deze zege revanche op zichzelf na de matige vertoning tegen OSS 20 (1-1) een week daarvoor. Uiteraard waren de meningen na de wedstrijd verdeeld, want met name trainer van Michel Oostrum van Unitas en ook een aantal van zijn spelers vonden dat het veld van VV Dongen niet 3e Divisie waardig was, waardoor ze nooit in hun spel konden komen.

Door Frank van Heteren

Osman Erbas had zijn team een duidelijke opdracht meegegeven: “Druk zetten en in de duels komen!!” Het was niet tegen dovemans oren gezegd, want VV Dongen wist dat Unitas individueel en technisch over de betere spelers beschikte. “Als je ze laat voetballen wordt je weggetikt en wij weten als team dat je dan meer dan honderd procent moet geven om het spel naar je toe te trekken. Maar dat kost kracht en juiste afstemming tussen de linies.” Erbas was de wedstrijd van een week geleden nog niet vergeten waar zijn team als los zand aan elkaar hing en terugviel naar een bedenkelijk niveau. “We moeten het echt hebben van het collectief!”

Eigenlijk is dat bij VV Dongen als jaren zo. Met een uitgebalanceerde ploeg kan je ver komen is de mening van de oefenmeester. VV Dongen buitte het voordeel van het belabberde veld optimaal uit en greep Unitas vanaf minuut één bij de strot. Naast het feit dat Erbas moest improviseren op het middenveld kreeg hij in de 20e minuut een flinke teleurstelling te verwerken. Uitgerekend de man in vorm, Luuk Hultermans moest zich laten vervangen door een opspelende hamstringblessure. Met het ontbreken van Thom Avontuur (zelfde klacht) was de trainer genoodzaakt om dirigent en centrale verdediger Theo Martens een linie door te schuiven. Jongeling Gijs Timmermans nam zijn plaats in naast aanvoerder Jan Gerrits jr. Met de van een blessure herstelde Fatih Kamaci als verbinder en Mart van Bree op de nummer tien positie leverde VV Dongen weinig in en kon het plan nog steeds worden uitgevoerd.

Het was voor Martens even aanpassen, want de van origine verdedigende middenvelder moest weer even wennen aan het weerzien op zijn oude stekkie en voor Gijs Timmermans was het de vuurdoop in de laatste linie van het eerste elftal. Uiteindelijk groeide Theo Martens uit tot de Man of the Match. Zijn inzicht en rust gaven zijn medespelers het vertrouwen dat het wel goed zou komen. “Dank je wel, maar dan doe je de anderen toch echt tekort. “ De bescheiden Tilburger had een punt, want ook Fatih Kamaci raakte zijn oude niveau aan en Mart van Bree sleurde en trok over het hele middenveld.

In aanvallend opzicht was VV Dongen strijdvaardig en met name spits Sel Bastmeijer had het de hele middag erg zwaar tegen de meedogenloze verdedigers van Unitas. “Ja het was keihard werken, maar hier en daar een overtreding mee krijgen was wel de winst voor de ploeg. “ Bastmeijer vind naarmate de competitie vordert steeds meer zijn draai op het hoogste niveau en het is wachten tot hij zijn doelpunten mee gaat pikken.

De volle druk naar voren leverde in de eerste helft drie honderd procent kansen op. Eentje werd er binnengeschoten, niet door een aanvaller van VV Dongen maar door een verdediger van Unitas die een harde voorzet van Kamaci verkeerd inschatte en zijn doelman kansloos liet. (1-0 in de 12e minuut) Daarna was het eigenlijk wachten op de 2-0 maar Bastmeijer verslikte zich in een voorzet van Shenty Saez en Kamaci wist op slag van rust een uitstekende counter niet om te zetten in een goal. ”Die had moeten zitten, balen”

“Dat was het enige wat ik mijn team verweet tijdens de rust. Ik moest ze scherp houden, want een 1-0 voorsprong kan je tegen dit soort ploegen zo weer kwijt zijn.” De wens van de trainer kwam uit. VV Dongen ging door waar het de hele wedstrijd al mee bezig was: strijd leveren en duels winnen. Unitas liet niet veel zien. Het vele gepraat tegen de scheidsrechter was in het voordeel van VV Dongen. Een halve kans over de hele wedstrijd was alles wat er te noteren viel voor de ploeg die een week eerder koploper OFC na een 2-0 achterstand met 4-3 had verslagen.

“Ik snap niet dat jullie op zo’n veld moeten voetballen, dit is echt 3e divisie onwaardig!” De gezochte excuses na een nederlaag zijn te begrijpen, maar alle 22 spelers speelden onder de dezelfde omstandigheden en daardoor was wellicht de opmerking van Erbas de enige juiste: “Ik denk dat wij vandaag gewoon erg goed waren, want als de tegenstander slecht speelt kan je jezelf ook afvragen hoe dat komt en ik denk dat het vandaag door ons sterke spel is gekomen.”

De gehele tweede helft zat iedereen te wachten op de doodsteek, maar ook toen werden de geboden kansen weer vakkundig om zeep geholpen. De slotfase werd hierdoor spannender dan had gemoeten, maar de verdediging van VV Dongen gaf niets weg en eigenlijk had keeper Wessel Sprangers een halve snipperdag. De rake vrije trap van Mart van Bree zorgde ervoor dar de uitslag meer recht deed aan het overwicht dat VVV Dongen de hele middag had laten zien en door deze fraaie overwinning konden de flessen bier met veel plezier worden opengetrokken. (2-0 in de 94e minuut).

Het hangt er nog even om, maar zoals het er nu uitziet moet VV Dongen aanstaande zondag 5 december de inhaalwedstrijd spelen tegen Groene Ster. Zonder training weliswaar, maar als de tegenstander akkoord gaat moet er om 14.30 uur in Hoensbroek worden afgetrapt.