Voorbeschouwing VV Dongen – HBS

Foto: Jeffrey Oomens

Zo te zien is VV Dongen ‘back in town’. Na de mooie overwinning op het Haagse Quick staat de volgende tegenstander uit de hofstad op het programma. HBS komt naar het dorp en het probeert met man en macht zich uit de onderste regionen te spelen. Van de negen wedstrijden die HBS na de wintetstop speelde won het er drie.

Er werd twee keer gelijkgespeeld en vier keer verloren. VV Dongen won vier keer, speelde twee keer gelijk en verloor drie keer. VV Dongen staat met 38 punten op de 8e plaats en HBS staat 14e met 24 punten. Deze inhaalwedstrijd is een duel uit de 2e periode. Aanvang op Sportpark de Biezen is 14.30 uur

Wat kan voetbal je toch verrassen. En niet alleen voetbal an sich maar in het bijzonder het elftal van Ron Timmers. Afgelopen zondag mochten de aanwezige toeschouwers (waarvoor nog mijn welgemeende complimenten, want het was berekoud!) de metamorfose van de Kanaries meemaken. Het hele seizoen waren de geel-blauwen geen schim van het elftal van vorig seizoen. Geen Kanaries, maar Kanariepietjes. Tijdens de wedstrijd tegen Quick werden het Arenden. Op jacht naar hun prooi verslonden ze de Haantjes van trainer Paul van der Zwaan. Ja, en je weet dat Zwanen gevaarlijk kunnen zijn wanneer je te dichtbij komt. Niets van dat alles. VV Dongen won op wilskracht, passie, collectiviteit en strijdlust! Dat is wat de supporters willen zien.

En dan vraag je jezelf af: Hoe kan dat nou ineens? In het verslag van ADO ’20 twee weken geleden schreef de reporter van dienst: Voer voor psychologen. Ik ben het daar hartgrondig mee eens. Voetbal is een ondoordringbaar spelletje en dat maakt het zo leuk. Natuurlijk zijn van der Stappen en Henskens terug in het elftal, maar dan nog kan jezelf afvragen: Ligt het alleen maar daaraan? Voor een groot gedeelte wel. Maar de rest van het team moet dat wel omzetten in positieve energie en in zelfvertrouwen. Dat kan niet alleen aan twee belangrijke spelers liggen. Dat geloof ik niet. Interessant is het wel. Er worden hele televisieprogramma’s aan besteed, dus hiermee open ik de discussie.

HBS daarentegen wist zich in de winter te versterken met oud-international Ruben Schaken (o.a. Feyenoord en ADO). De 35-jarige speler zegde het profvoetbal vaarwel maar voelt zich nog fit genoeg om zijn wedstrijdjes mee te pakken. In een interview met het AD vertelt hij dat hij de 3e Divisie een mooi niveau is om in te spelen. Hij is niet naar HBS gekomen om uit te buiken, maar om de doelpuntenmachine een impuls te geven. Trainer Marcel Koning en voorzitter Nick Schavemaker waren rond de kerstdagen in hun nopjes met de komst van Schaken.

Meteen in zijn eerste duel liet Schaken zich zien. Tegen buurtgenoot Westlandia maakte hij twee doelpunten en gaf een assist. In Naaldwijk werd het 0-4. Hoe mooi kan je binnenkomen. Schaken wil zich vooral richten op de jonge spelers. In het AD zegt hij hierover: “Bij alle clubs waar ik heb gespeeld, heb ik mij beziggehouden met de jongere spelers. Het is een rol die mij goed ligt.” Toch lijkt de magie een beetje te zijn weggeëbd. Maar dat kan ik vanaf de buitenkant niet zien. Negen doelpunten uit acht duels is niet heel slecht en zeker niet als je ziet dat HBS twee keer wint met 1-0. Met Santy Hulst en Mike de Geer heeft HBS nog twee sterkhouders. Ook jongens die zijn opgeleid en hebben gespeeld bij ADO. Daarom is het des te verrassender dat HBS zo laag staat geklasseerd. Ook daar is moeilijk om de vinger op te leggen en daarvan weet ik te weinig over HBS. Maar toch.

Goed, wat gaan we zondag zien. VV Dongen heeft blijkbaar het licht gezien en speelde afgelopen zondag (onder het oog van de scouts van HBS) ouderwets lekker! Laten we hopen dat ze dat mee kunnen nemen naar aanstaande zondag. HBS staat met de kwaliteit die ze in huis heeft te laag geklasseerd en wil zich perse ontworstelen aan de onderste regionen.

Hoe zich dat gaat ontwikkelen kunt u allemaal meemaken op Sportpark de Biezen. Het zal niet zo koud zijn als vorige week en welllicht komt er een mooi zonnetje bij. Des te meer reden om naar Het Middagje VV Dongen te gaan. U bent van harte welkom !! Aanvang is 14.30 uur

Door Frank van Heteren

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen